Grenzen aangeven, hoe goed ben jij hierin?
Waarschijnlijk zijn wij er allemaal wel eens schuldig aan: nog eventjes overwerken of die ene taak die ook nog wel bij jouw oneindige to-do-lijstje kan. Af en toe kan dit ook best. Maar wat als dit geregeld gebeurt? Het stellen van grenzen blijft voor de meesten van ons toch lastig. Misschien niet zo heel gek als je bedenkt dat wij waarschijnlijk nooit ergens hebben geleerd om onze grenzen aan te geven. Maar hoe leer je hoe je je grenzen aangeeft en hoe word je hier vaardig in? Wij kunnen je een duwtje in de juiste richting geven. Lees je mee?
Waarschuwing, er wordt een grens overschreden
Vaak geeft je lichaam signalenen af wanneer er een grens overschreden wordt. Zo kan het je een onrustig gevoel geven, kun je boosheid ervaren of nog vervelender je krijgt last van hartkloppingen. Kortom: grenzen voel je! Grenzen zijn er eigenlijk voor bedoeld om ons te beschermen en dat begint uiteraard bij jezelf. Het is daarom handig als je van jezelf weet waar je grenzen liggen. Tip: door signalen en emoties zoals boosheid, verdriet of irritaties op te schrijven word je bewuster van jouw grenzen en zal je in de loop van de tijd steeds beter aanvoelen waar jouw grenzen liggen. Daarnaast hebben je gevoelens en emoties te maken met jouw waardes en behoeftes. Kijk dus eens wat voor jou belangrijk is als het gaat om jouw privé- en werkleven. Wat geeft jouw energie, wat zijn jouw drijfveren en waar word je blij van. Deel deze gevoelens en emoties op in een stoplicht: energiek (groen), onrustig gevoel (oranje) en veel stress (rood). Wanneer je weet waar jouw behoeftes liggen kun je makkelijker en tijdig aangeven waar jouw grenzen liggen.
Prioriteiten stellen
Maak een lijstje van prioriteiten, zowel privé- als werkgerelateerd. Wat vind jij belangrijk in je vrije tijd en waar besteed jij het liefst aandacht aan. Houd deze prioriteiten in gedachten bij het plannen van jouw werkweek. Geef daarnaast prioriteiten aan taken op het werk. Welke werkzaamheden hebben voorrang, zorg ervoor dat je to-do-lijst overzichtelijk blijft. Kortom zorg voor de juiste balans tussen werk en privé. Ga na welke taken/dingen/bezigheden jou veel energie kosten. Kost iets veel energie? Dan ervaar je daar waarschijnlijk ook veel stress van. Breng daarnaast jouw (werk)waarden in beeld. Geef maar eens antwoord op de volgende vragen: wat is voor jou de moeite waard om te doen? Welke waarden geven richting aan je leven: waar wil je naartoe? En wat is belangrijk voor jou en hoe geef je daar vorm aan in je dagelijks leven? Zo krijg je een nog scherper beeld van welke activiteiten jou energie geven, maar ook welke activiteiten juist belastend zijn.
Durven aan te geven
Heb je er een handje van om werk naar je toe te trekken? Misschien omdat je soms het idee hebt dat je het niet kunt maken om ergens nee op te zeggen. Wellicht omdat je die ene collega niet wil belasten, waardoor jouw grens overschreden wordt en je uiteindelijk jezelf belast. Wanneer je je eigen belangen onderschikt aan die van een ander, zal het aangeven van je grenzen lastig blijven. Het gaat er dus om dat jij jouw eigen waardes leert kennen en inziet waar jij goed in bent. Hou jezelf een spiegel voor, alleen jij kunt het toelaten dat iemand over jouw grenzen gaat. Zo wordt het steeds makkelijker om je eigen grenzen aan te geven én die van anderen te respecteren. Soms komen emoties later en heb je op het moment zelf niet door dat jouw grenzen overschreden worden. Onthoud dan dat het nooit te laat is om erop terug te komen, die keus heb je altijd. Zo kun je aangeven dat je er nog eens over nagedacht hebt en het toch niet goed uitkomt.
Nieuw pad bewandelen
Bij verandering gaat het om patronen doorbreken. Als je het lastig vindt om je grenzen aan te geven kun je dit patroon doorbreken. Je verlaat het oude bekende pad en gaat een nieuw pad bewandelen, namelijk eentje die bij jou en jouw grenzen past. De bedoeling? Je leert jezelf een nieuw patroon aan. Wanneer je jouw grenzen herkent en je je eigen aandeel hierin erkent kun je aan de slag om jouw grenzen te communiceren. Hou bij het communiceren van je grenzen altijd een positieve houding tegenover anderen. Geef bijvoorbeeld aan wat er binnen deze grenzen wel mogelijk is en wat je wel kunt betekenen voor de ander. Sta open voor suggesties van anderen, maar houd hierbij altijd je eigen grenzen in gedachten. Weet dat je uiteindelijk ook gewoon nee mag zeggen wanneer dit nodig is.
Je hebt zelf de keuze
Onthoud altijd dat je zelf de keuze hebt. Alleen jij kunt vasthouden aan je grenzen. Bewaak altijd je eigen gemaakte afspraken en zorg voor een positieve toon. Het gaat uiteindelijk om het opkomen van jouw eigen belangen. Onze casemanagers helpen je graag om beter jouw grenzen te onderzoeken en aan te geven. Neem gerust eens contact op voor meer informatie.