Mag ik mijn werknemers verplichten zich te testen op corona?

Het coronavirus heeft ons land weer volledig in zijn greep en het aantal besmettingen loopt dagelijks steeds meer op. Vanuit het kabinet worden werknemers dan ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar er zijn branches waarin dit niet mogelijk is. Als werkgever wil jij uiteraard dat je personeel gezond blijft en dat er geen besmettingsbron op de werkvloer ontstaat. Mag je jouw werknemer dan verplichten om zich te laten testen op corona?

Maatregelen om besmetting met corona te voorkomen

Als werkgever heb je de plicht om een veilige werkomgeving te creëren voor je werknemers. Dit betekent ook dat je maatregelen dient te nemen om te voorkomen dat je werknemers besmet raken met het coronavirus. Zo dienen je werknemers zoveel mogelijk de hygiënemaatregelen te volgen en de overige instructies die door het RIVM bepaald zijn op te volgen. Medewerkers zijn verplicht deze instructies op te volgen.

Coronatest als preventieve maatregel om besmetting te voorkomen

Wanneer je zeker wilt weten dat er geen besmettingsbron plaats gaat vinden op de werkvloer en de werkzaamheden stil komen te liggen, omdat het gehele bedrijf in quarantaine moet, zou je preventief coronatesten uit kunnen laten voeren. Dit mag je jouw werknemers echter niet verplichten. De werknemer heeft het recht om hier niet aan mee te werken. Maar wanneer je hierover met je medewerkers in gesprek gaat en het gezondheidsbelang voorop stelt, zullen zij het belang hiervan vaak wel inzien en mee willen werken. Wees dus in de communicatie naar je werknemers zo open mogelijk over de situatie en de belangen, dan zijn er vaak veel mogelijkheden.

Vragen naar uitslag van de coronatest

Je mag een werknemer vragen naar de uitslag van de coronatest. Het is echter aan de werknemer zelf of hij of zij dit wil delen, omdat het om medische gegevens gaat. Met instemming van de werknemer mag de uitslag van de coronatest ingezien worden. In veel gevallen zal de werknemer wel besluiten kenbaar te maken wanneer hij of zij besmet is met het virus om verdere besmetting te voorkomen.

Coronatest uit laten voeren door KrachtWerkt

KrachtWerkt kan preventief coronatesten uitvoeren op onze testlocatie aan de Beatrixstraat 2 in Oldenzaal. Daarnaast voeren wij ook testen uit op locatie. Wij werken met twee verschillende testen, afhankelijk van de duur van eventuele klachten, waarbij de geteste persoon dezelfde dag nog de uitslag van de test krijgt. Wij hebben zorgmedewerkers in dienst die hiervoor opgeleid zijn en deze test uit mogen voeren. Hierdoor kan jij als werkgever op tijd actie ondernemen om een eventuele verdere besmetting te voorkomen. En kunnen de werkzaamheden binnen jouw bedrijf door blijven gaan.

Informatie over de preventieve coronatest?

Wil je meer informatie over het laten uitvoeren van de preventieve coronatest? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 088 – 501 4302. Ook kan je via dit formulier een afspraak maken voor een coronatest.

Stel je vraag aan Marloes