PMO van KrachtWerkt hoe ziet dat eruit?

Een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) is een preventief middel om de mentale en fysieke belasting van werknemers te onderzoeken. Hiermee kunnen de risico’s die kunnen leiden tot verzuim in beeld worden gebracht. Door vervolgens actief met deze risico’s aan de slag te gaan kan verzuim verminderd worden of zelfs voorkomen worden. Wij leggen in dit artikel uit hoe een PMO van KrachtWerkt eruit ziet en hoe jij dit succesvol kunt inzetten binnen jouw organisatie.

Waarom PMO inzetten?

Een PMO is een mooie aanvulling op de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie). Wanneer je vanuit jouw organisatie een RI&E hebt uitgevoerd, komen er risico’s naar voren waar je als organisatie mee aan de slag moet. Tijdens het intakegesprek zullen wij dit behandelen en de risico’s die hieruit naar voren komen nemen wij mee in de PMO. Hierdoor kunnen wij nog gerichter adviezen geven over de te nemen maatregelen om uiteindelijk verzuim en uitval te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het risico op gehoorschade wanneer je werknemers met harde geluiden werken. Door hiervoor preventieve maatregelen in te zetten voorkom je dat je werknemers uiteindelijk uitvallen door gehoorschade. Voeren je werknemers veel zittend werk uit? Dan kunnen hier ook risico’s aan verbonden zijn, die in eerste instantie niet direct zichtbaar zijn. Hierbij zijn onder andere de leefstijl van een werknemer en de werkplek grote factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je werknemer. Wij kunnen adviseren over maatregelen die jij als werkgever kunt nemen om deze risico’s te beperken.

Hoe ziet een PMO van KrachtWerkt eruit?

Een PMO klinkt heel medisch en voor een deel is dat natuurlijk ook het geval. Vanuit KrachtWerkt maken wij er een belevenis van! Zo krijgen de deelnemers een lekkere gezonde smoothie en doen we een actief spel om de mentale belastbaarheid te meten. Dit breekt het ijs waardoor de deelnemers misschien minder zenuwachtig zijn en het geeft ons daarnaast veel waardevolle informatie en inzichten. Hoe iemand aan de slag gaat en dit spel uitvoert zegt namelijk best veel over hem of haar. Denkt iemand bijvoorbeeld heel lang na over een tactiek of aanpak? Of gaat iemand juist zonder na te denken meteen aan de slag en maakt daardoor veel slordige foutjes? Vindt iemand het heel erg wanneer het niet perfect is gegaan? Hieruit kan je heel veel informatie halen, wat in de vragenlijst misschien helemaal niet naar voren is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan werkdruk, stress of ander onderliggende factoren. Hier kunnen we dan gerichter het gesprek over aangaan.

Daarnaast wordt er ook een bloedonderzoek, een mentale vragenlijst en een fysieke test afgenomen. We meten BMI, cholesterol, suiker, Hb, conditie, urine, longfunctie, gehoor en visus. De resultaten uit het PMO worden ter beoordeling aan de bedrijfsarts voorgelegd. Komen hier afwijkende waarden uit, dan kan de bedrijfsarts adviseren om een afspraak te maken bij de huisarts voor verder onderzoek. Of bijvoorbeeld een bepaald onderzoek vanuit het PMO na een half jaar nog eens te herhalen.

Vanuit de resultaten die uit een PMO naar voren komen stellen wij samen met de werknemer doelen op waar hij of zij mee aan de slag kan gaan. Deze doelen dragen bij aan de duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling.

Werkgever verplicht PMO aanbieden

Als werkgever ben je vanuit de Arbowet verplicht om jouw werknemers periodiek de gelegenheid te geven om zich aan te melden voor een onderzoek als bijvoorbeeld een PMO. Werknemers mogen dan zelf kiezen of zij hier gebruik van willen maken.

PMO geheel anoniem

Het PMO wordt geheel anoniem opgesteld, dus jij als werkgever krijgt geen inzicht in persoonlijke gegevens of in de resultaten die hieruit naar voren komen. Slechts geslacht en leeftijd worden kenbaar gemaakt. Ook de bedrijfsarts krijgt deze informatie niet. Uiteraard ontvang je als werkgever wel een overall rapportage waarin jij als werkgever kunt zien waar aandachtsgebieden liggen. De informatie hierin is echter niet te herleiden naar je werknemers. We geven jou als werkgever advies over hoe je met deze punten aan de slag kunt om zo volop aan de slag te gaan met de duurzame inzetbaarheid van jouw werknemers en hiermee verzuim kunt verkorten dan wel voorkomen.

Hoe kunnen werknemers zich aanmelden voor een PMO?

Wij wijzen de werkgever op de mogelijkheid om vanuit KrachtWerkt een PMO aan te bieden. Na een intakegesprek maken wij een offerte op voor het afnemen van de PMO’s binnen de organisatie. In dit stadium wordt ook de bedrijfsarts al betrokken om te kijken of het aanbod (dit is op maat) voldoende aansluit bij de RI&E en eventuele eisen vanuit een branchevereniging. Bij akkoord stellen wij een e-mail op die de werkgever naar zijn werknemers kan sturen. Hierin zit een aanmeldknop waardoor werknemers zich direct anoniem kunnen aanmelden. Wij voeren de PMO’s bij KrachtWerkt op locatie uit. Hierdoor zijn werknemers letterlijk uit de werksituatie en kunnen werknemers ook echt anoniem blijven.

Ook een PMO laten uitvoeren?

Wil jij jouw werknemers ook een preventief medisch onderzoek aanbieden? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Stel je vraag aan Marloes