Zorg goed voor je werknemers met ergonomische werkplekken!

Wil jij als werkgever dat jouw werknemers gezond kunnen werken? Zorg dan voor goede ergonomische werkplekken voor jouw personeel. Wat ergonomische werkplekken zijn, hoe je deze goed inzet en waarom dit zo belangrijk is legt ergotherapeut Rosanne uit.

Wat is een ergonomische werkplek?

“Een ergonomische werkplek is een werkplek die goed is afgestemd op de werknemer en die goed past bij de belastbaarheid van de werknemer. Dit betekent dat de werkplek goed aansluit bij wat de werknemer fysiek aankan. Daarnaast zorgt een gezonde werkplek voor de juiste houding, voldoende afwisseling van beweging tijdens de handelingen waardoor overbelasting voorkomen wordt. Anders ontstaan er gauw klachten als KANS-klachten, blessures of andere fysieke of mentale klachten.

Waarom is een gezonde werkplek zo belangrijk?

Een gezonde ergonomische werkplek voorkomt gezondheidsproblemen en klachten bij je werknemers. Met een gezonde werkplek houden zij het werk langer vol en voorkom je uiteindelijk (langdurig) verzuim. Want verzuim is niet alleen erg vervelend voor zowel de werknemer als de werkgever, het kost de werkgever ook nog eens heel veel geld. Met een gezonde werkplek, bespaar je uiteindelijk deze kosten.

Gezonde fysieke en actieve werkplekken

Onder een gezonde werkplek verstaan wij niet alleen beeldschermwerkplekken, maar ook fysieke en actieve werkplekken als in bijvoorbeeld de bouw en de installatietechniek. Wij kunnen hierin advies geven over houding en beweging en het inzetten van hulpmiddelen waardoor de werknemer geen klachten krijgt.

Hulpmiddelen en voorzieningen om overbelasting te voorkomen

Door het inzetten van de juiste hulpmiddelen en voorzieningen voorkom je overbelasting en zorg je ervoor dat jouw persoon het werk langer volhoudt zonder klachten. Den hierbij aan:

  • Een bureaustoel die goed afgesteld kan worden, afgestemd op de werknemer
  • Een sta-zitbureau
  • Til- hulpmiddelen
  • Ergonomische muizen, laptopstandaarden, verhogers, monitorarmen, toetsenborden

KrachtWerkt voor gezonde werkplekken

Wil jij zeker weten dat jij je werknemers ook een gezonde werkplek biedt? Schakel dan Kracht Werkt in voor werkplekonderzoeken. Met een werkplekonderzoek zal ik de werkplek onderzoeken en advies geven over het ergonomisch inrichten van de werkplek. Hierdoor weet jij zeker dat jij jouw personeel een gezonde werkplek biedt. Daarnaast kan je ons ook inschakelen voor trainingen gericht op gezond werken en workshops gericht op stress en burn-out. “

Neem voor meer informatie over onze trainingen, workshops en overige gerust contact met ons op.

Stel je vraag aan Marloes