Remote werken, pas jij het al toe binnen je organisatie?

Remote werken, oftewel volledig locatieonafhankelijk werken, is sinds corona enorm populair geworden. Wat zijn de voordelen voor zowel jou als je werknemer? En zijn er ook nadelen? Onze psycholoog Esther, die zelf ervaart wat remote werken is tijdens haar wereldreis, vertelt het in deze blog!

Door corona moesten we allemaal massaal thuiswerken om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreide. Werknemers werden daardoor steeds creatiever in het vinden van een geschikte werkplek en zo is eigenlijk het succes van remote werken ontstaan. Want, op welke locatie je werknemer zich in dit digitale tijdperk ook bevindt, als er wifi is en de werknemer een laptop heeft kan hij of zij (in veel beroepen) overal werken! En ook al is corona op dit moment zelf niet meer de reden om thuis te werken, remote werken blijven we doen. Pas jij het al toe binnen je organisatie? Zo nee, misschien zijn dit redenen om er toch eens over na te denken.

Flexibiliteit

Zoals we al kort beschreven is flexibiliteit een groot voordeel. Niet alleen door flexibel te kunnen zijn in vanaf welke locatie je werknemer werkt. Ook het zelf in kunnen delen van het werkschema dat hij of zij toepast kan een enorm voordeel zijn. Denk bijvoorbeeld aan het in balans hebben van werk- en privéleven. Door zelf de werktijden in te kunnen delen, is er ook meer ruimte voor onder andere het opvangen van kinderen, of het verzorgen van een familielid. Dit neemt veel stress en onrust weg, waardoor de werknemer zich beter kan focussen op het werk.

Kostenbesparing

Een ander belangrijk voordeel van remote werken is de kostenbesparing die het met zich meebrengt. Jij hoeft als werkgever minder te investeren in kantoorruimte, apparatuur en andere faciliteiten, omdat werknemers deze zelf kunnen leveren. Dit kan resulteren in een aanzienlijke kostenbesparing voor bedrijven.

Verhoogde productiviteit

Remote werken draagt ook bij aan een verhoogde productiviteit. Doordat werknemers in hun vertrouwde omgeving kunnen werken, zonder dat zij worden afgeleid door collega’s, kunnen zich vaak beter concentreren en focussen op het werk. Daarnaast zitten zij niet aan vaste tijden vast en kunnen ze een deadline hierdoor makkelijker halen, doordat zij door kunnen werken. Wanneer een werknemer op een kantoor zit dat om 18.00 uur sluit, moet hij of zij ook stoppen met de werkzaamheden. Daarnaast hebben ze ook geen reistijd, waardoor de tijd stukken efficiënter ingedeeld kan worden. De tijd die hij of zij normaal in de file staat, kan nu dus veel nuttiger besteed worden.

Meer tijd om op te laden

Werknemers die remote werken nemen vaker de tijd om goed uit te rusten of andere dingen die je tussendoor kunt doen. Denk aan een wasje draaien of een kop koffie te drinken met een vriend of een kennis. Hierdoor gaat het in balans houden van werk en privé leven ook weer een stuk beter, waar jij als werkgever ook weer de vruchten van plukt. Want hierdoor voorkom je dat je werknemers overlopen en uiteindelijk uitvallen met een burn-out.

Minder milieubelasting

Door remote werken toe te passen binnen jouw organisatie, draag je ook bij aan een beter klimaat. Werknemers hoeven namelijk niet de weg op en urenlang in files te staan om op de werkplek te komen. Zij stoten dus veel minder broeikasgassen uit. Voor heel veel mensen dus een win-win situatie!

Nadelen remote werken

Uiteraard zijn er ook een paar nadelen van remote werken:
Op een andere locatie werken zonder directe collega’s in de omgeving kan soms erg eenzaam zijn. Het is daarom wel belangrijk dat de werknemer in contact blijft met de collega’s om in verbinding te blijven. Daarnaast zal je een minder goede werkrelatie opbouwen met je collega’s omdat je veel online of telefonisch contact zult hebben en je niet snel even langs kunt lopen voor een praatje. Dit contact is toch anders dan op de werkvloer.

Duidelijke afspraken over remote werken

Kortom, remote werken heeft zo zijn voor- en nadelen. Bedenk voor jezelf of het past binnen jouw organisatie en op welke manier het voor zowel werknemer als werkgever kan slagen. En maak hier dan ook duidelijke afspraken over. Dan kan remote werken ook voor jouw organisatie misschien wel veel opleveren.

Stel je vraag aan Marloes