Stoptober volhouden en de rest van het jaar ook!

Stoppen met roken en ja nu écht. Zelfs de grootste kettingroker weet dat het een hele ongezonde en ook dure gewoonte is. Stel je hebt bedacht dat je net je laatste pakje hebt opgerookt, dan moet je dus volhouden! Maar hoe? Je hebt alles al geprobeerd; van nicotinepleisters, tot kauwgom, accupunctuur en zelfs de gekste poses bij yoga dragen niet bij aan een succesvolle poging om clean te blijven. Waarom wil het nou echt niet lukken? Wij vertellen je er meer over en geven je praktische tips. Wedden dat het je nu wél lukt!?

Stoppen met roken, maar hoe?

Stoppen met roken begint bij een goede voorbereiding. Misschien nog wel belangrijker de motivatie en bereidheid om écht te stoppen met roken. Maar wat motiveert jou? Stop je voor jezelf, je gezondheid of is jouw motivatie om geld te besparen. Tip! Bereken eens wat jij kunt besparen en zie direct welke beloning je jezelf cadeau kunt doen. Een reden om te stoppen met roken kan ook zijn dat je voorkomt dat anderen meeroken. Wist je dat als je stopt met roken, jouw omgeving een minder grote kans heeft op astma en andere klachten. Daarnaast zullen kinderen roken minder normaal gaan vinden en verklein je de kans dat zij later zelf gaan roken. Je geeft dus het goede voorbeeld! Motivatie speelt dus een grote rol bij het stoppen van roken. Het is daarom van belang om eerst eens te onderzoeken hoe hoog je motivatie is om te stoppen. Schrijf voor jezelf de voordelen op van het stoppen en schrijf vervolgens eens de nadelen van het roken op. Heb je de voor- en nadelen voor jezelf omschreven? Goed bezig. Bedenk nu voor jezelf een doel met betrekking tot het stoppen met roken. Wist je trouwens dat het bewust stoppen met roken de kans van slagen verhoogd? Het gaat je lukken!

Versla moeilijkheden

Waarschijnlijk weet je wel dat de nicotine in de sigaretten het verslavende effect heeft en dus niet goed is voor je gezondheid. Stop je met roken? Dan kun je de eerste dagen last krijgen van hoofdpijn, een onrustig gevoel, slecht slapen of misschien krijg je wel meer eetlust. Onthoud dat dit tijdelijk is en laat je hierdoor niet tegenhouden! Denk op deze momenten aan de positieve effecten die het stoppen met roken heeft op jouw lichaam en gezondheid. Je zult er namelijk flink wat energie voor terugkrijgen! Ook verbetert je longfunctie en wordt je conditie beter waardoor bewegen makkelijker gaat. Wist je dat zelf het risico op hart- en vaatziekten verminder wordt. En let maar eens op.  Als je een paar maanden gestopt bent is de kans groot dat je minder somber bent, een betere nachtrust ervaart en je opgewekte voelt.  

Het doorbreken van gewoontes

Roken is niet alleen maar een lichamelijke verslaving, maar ook een gewoonte. Stel jezelf eens de vraag: wanneer is het opsteken van een sigaret voor mij een gewoonte en geen noodzaak Kijk daarbij eens naar de situatie, je gedachtes en gevoelens en bedenk wat je vaste rookmomenten zijn. Verzin in deze tijd een andere activiteit als afleiding. Kies nieuwe gewoontes uit. Rook jij bijvoorbeeld na de lunchpauze altijd een sigaret? Vraag dan eens een collega mee voor een blokje om als alternatief (en neem geen sigaretten mee.) Dat zorgt voor afleiding. Vertel mensen in je omgeving dat je stopt met roken. Wanneer je door mensen aangemoedigd en gesteund wordt is het makkelijker vol te houden. Heb je een moeilijk moment? Bel dan die ene beste vriend/vriendin. Afleiding werkt! Ook bij negatieve gedachtes, oftewel niet-helpende gedachten. Deze kun je beter omzetten naar positieve en helpende gedachten. Deze dragen namelijk bij aan het stoppen met roken. Kom je toch in de verleiding? Bedenk dan altijd dat deze momenten meestal maar kort duren. Vaak als je een paar minuten wacht dan zakt de behoefte aan een sigaret vaak al.

En nu volhouden!

Oeps. Wat als je toch toe hebt gegeven aan die ene sigaret. Geen ramp. Eén sigaret is nog niet direct een heel pakje, maar probeer het wel bij die ene sigaret te laten. Om een terugval te voorkomen kun je het beste voorbereidt zijn. Stop bijvoorbeeld altijd een pakje kauwgom in je tas, dit kan voor afleiding zorgen. Merk je dat je eetlust is verhoogd of dat je de neiging hebt om te gaan eten. Probeer hier niet te snel aan toe te geven. Merk je toch dat de behoefte groot is? Er zijn gelukkig genoeg gezonde snacks! Maar door de dag te beginnen met een goed ontbijtje kun je ook voorkomen dat je later op de dag meer behoefte hebt aan ongezond eten. Daarnaast zorgt beweging voor ontspanning, afleiding en helpt het je om door moeilijke momenten te komen. Heb je bijvoorbeeld een sport die je al lang wil beoefenen? Neem eens een proefles! Wie weet wordt dit een leuke nieuwe tijdsbesteding.

Steuntje in de rug

Wil jij ook graag stoppen met roken? Maar heb je misschien net eventjes het juiste steuntje in de rug nodig? Via de School voor Werkgeluk geven wij trainingen die jou kunnen helpen bij het stoppen met roken. De trainingen bestaan uit zowel online- als offlineonderdelen. Wij lichten het graag toe in een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Stel je vraag aan Marloes