Terug naar werk na arbeidsrevalidatie

Heeft jouw werknemer een arbeidsrevalidatietraject afgerond en is hij of zij klaar om terug te keren naar werk? Dan zijn er een aantal punten die jij als werkgever kan toepassen om de terugkeer zo prettig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Wij geven een aantal praktische tips!

Gesprek aangaan met werknemer

Wanneer jouw werknemer is uitgevallen door een ongeluk, (chronische) ziekte of aandoening en hiervoor een arbeidsrevalidatietraject heeft doorlopen, is er veel op hem of haar afgekomen. De weg terug naar werk kan dan in het begin heel spannend zijn. Als werkgever kan je hierin veel betekenen voor je werknemer en de drempel een stukje verlagen. De eerste stap hierin is in gesprek gaan met de werknemer en aanhoren waar de behoeftes liggen, waar loopt hij of zij nog tegenaan, waar heeft de werknemer moeite mee, wat zou hij of zij graag willen en waar kunnen de collega’s rekening mee houden? Wat vindt de werknemer juist wel prettig en wat niet? Maak samen een plan dat voor zowel jouw werknemer, jou en de collega’s werkt.

Re-integreren na arbeidsrevalidatie

Naast de zorg om jouw werknemer moet je je als werkgever houden aan de verplichtingen die in de Wet verbetering poortwachter staan. In die Wet staat welke (verplichte) stappen er genomen moeten worden in geval van verzuim. Tijdens de arbeidsrevalidatie heeft jouw werknemer tips gekregen om de opbouw in werk zo goed als mogelijk op te starten. De betrokken arbeidstherapeut kan jou en jouw werknemer helpen met praktische tips om de re-integratie succesvol te laten verlopen.

Opbouwen is maatwerk

Hoe langer de werknemer uit de running is, hoe moeizamer de terugkeer naar werk vaak verloopt. Natuurlijk is elke situatie anders en de ene werknemer zal sneller weer op het oude niveau zijn dan de ander, of in sommige situaties is dit niveau helemaal niet haalbaar. Een opbouwschema is in deze situatie enorm belangrijk. Dit stel je samen met de bedrijfsarts op en opbouwen is dan ook altijd maatwerk. Wat voor de één meteen prettig is, kan voor een ander juist heel zwaar zijn. Wat hierbij ook weer van groot belang is, is dat je goed in gesprek blijft met je werknemer en blijft evalueren hoe het gaat. Gaat het niet goed, vraag dan de betrokken bedrijfsarts om een nieuw advies.

Houd meer opties open

Als er twijfels zijn of de eigen functie passend is, kan de arbeidsdeskundige hier advies over uitbrengen. De arbeidsdeskundige brengt de functiebelasting in kaart en oordeelt of het eigen werk passend is voor jouw werknemer. De arbeidsdeskundige adviseert ook over mogelijke aanpassingen in het eigen werk en eventuele andere mogelijkheden binnen jouw organisatie. Als die mogelijkheden er helemaal niet zijn, wordt advies gegeven over passende functies bij een andere werkgever.

Advies of begeleiding bij re-integratie?

Vind jij het prettig dat er iemand meedenkt en advies kan geven in deze situatie waarbij jouw werknemer terugkeert na een afgerond arbeidsrevalidatietraject? Onze casemanagers kunnen jou hierin ondersteunen, advies geven en op weg helpen. Neem gerust eens contact met ons op.

Stel je vraag aan Marloes