Terugkeren naar werk, ben je er klaar voor?
Wanneer je langdurig uitgevallen bent ga je samen met je werkgever aan de slag om weer terug te keren naar werk. Het uitgangspunt is daarbij vaak dat je terugkeert naar je eigen werkzaamheden. Maar als je een tijdje afwezig bent geweest en je je werk weer op gaat pakken kan dit best spannend zijn. Want ben je er eigenlijk al klaar voor?
Terugkeer naar werk
In de periode dat je afwezig bent heb je regelmatig contact met het bedrijf waar je werkzaam bent. Het kan ook heel goed zijn dat je af en toe al eens koffie bent gaan drinken of zelfs al een dagdeel aan het werk bent geweest. Ook dan kan het daadwerkelijk terugkeren naar je werkzaamheden toch de nodige spanning met zich meebrengen.
De eerste stap bij re-integratie: de bedrijfsarts
Wanneer je start met je re-integratie heeft de bedrijfsarts een advies gegeven aan zowel jou en jouw werkgever. Dit advies gaat over de wijze waarop je het beste kunt re-integreren. Adviezen van de bedrijfsarts zijn leidend voor wat betreft de re-integratie. Het is belangrijk om deze adviezen op te volgen, om zo jouw herstel te bevorderen. Zo kan een advies van de bedrijfsarts bijvoorbeeld zijn dat je gedurende het re-integratieproces tijdelijk andere werkzaamheden uit gaat voeren. Ook kan een aangepaste werkplek het advies zijn om bij te dragen aan het verminderen van je klachten. Daarnaast is het verstandig om af te spreken hoe je het aantal uren gaat opbouwen. Bedenk goed waar je grenzen liggen. Het is belangrijk je werkzaamheden weer rustig op te bouwen. Dit creëert rust en kan eventuele terugval voorkomen. Begin altijd met het aantal uren waarvan je zeker bent ze aan te kunnen. Twijfel je over het aantal uur dat is afgesproken? Spreek dit uit tijdens een gesprek met de bedrijfsarts.
Grenzen bewaken bij het terugkeren naar werk
Vaak wil je als werknemer te snel je oude werkzaamheden oppakken. Voel je dat je jezelf onder drukt zet, door bijvoorbeeld ”iets te moeten”? Trek dan aan de bel en ga hierover in gesprek. Je herstel zal hierdoor namelijk niet sneller gaan. Het is verstandig om van tevoren een duidelijke route uit te stippelen. Zo beperk je jezelf om je eigen grenzen over te gaan. Jouw casemanager kan je hierbij helpen door goede tips en adviezen te geven. Wanneer je moeite hebt met het aangeven van jouw grenzen en het bewaken hiervan, kan het verstandig zijn om hier vooraf afspraken over te maken met je leidinggevende. Hierdoor kan je gemakkelijker terugkomen op eerder gemaakte afspraken hierover. Geef jezelf hierbij ook de ruimte om te luisteren naar je eigen gevoel. Dat kan je bijvoorbeeld doen door aan te geven: ”Mag ik daar over nadenken en hier later op terugkomen? Of: ”Ik vind het spannend, mag ik het eerst proberen?”. Dan houd je de optie open om hier op terug te komen. Vaak geeft dit al veel rust.
Maar wanneer ben er ik er dan klaar voor?
Heb je je grenzen duidelijk en is je route uitgestippeld? Merk je dat je bijvoorbeeld je dagelijkse activiteiten ook weer langzaam op begint te pakken? Dit kan een teken zijn dat je goed aan het herstellen bent! Zorg ervoor dat privé en werk in balans zijn. Neem bijvoorbeeld eventjes tijd voor jezelf na afloop van een werkdag of werkzaamheden. Vaak krijg je van een bedrijfsarts het advies om voldoende rust en regelruimte te nemen tijdens je re-integratie. Hiermee wordt bedoeld dat je vaker pauze neemt dan collega’s en de ruimte krijgt om zelf te bepalen in welk tempo jij je werkzaamheden uitvoert en aan welke taken jij prioriteit geeft. Het aantal, de lengte en invulling van die pauzes kun je samen met jouw leidinggevende bespreken. Werk je op kantoor? Spreek dan bijvoorbeeld met je collega’s af dat jij voorlopig ”chef koffie” bent en iedereen voorziet van voldoende drinken tijdens de uren dat jij aanwezig bent op de werkvloer.
Ben je aan het opbouwen en merk je dat dit goed gaat, je geen druk ervaart en krijg je er energie van? Ook dat is een teken dat het herstel steeds beter gaat. Werken geeft namelijk structuur aan je dag en hierdoor kun je je lekkerder in je vel gaan zitten. Om inzicht te krijgen in hoe het met je gaat en waar je wellicht nog tegenaan loopt, kun je na de gewerkte uren kort reflecteren. Schrijf voor jezelf op wat ging goed, wat kon beter en wat vond je lastig. Dit geeft inzicht en kan je helpen om je eigen grenzen te bewaken.
Maar gun jezelf vooral tijd. Re-integreren kan de nodige emoties met zich meebrengen. Gun jezelf daarom de tijd om je werkzaamheden weer rustig op te bouwen. Gaat het even niet zoals je wil? Accepteer de situatie, wees niet te streng voor jezelf en kijk ook naar waar je vandaan komt. Denk hierbij in mogelijkheden. Gemiddeld heb je iedere 6-8 weken een afspraak met de bedrijfsarts, daar bespreek je ook de voortgang van de re-integratie. Gaat het veel beter dan gepland? Fijn! Ook kun je jouw casemanager vragen voor tips om sneller op te bouwen. Dit geldt natuurlijk ook voor als het minder goed gaat dan gepland.
Hulp bij het terugkeren naar werk?
Onze casemanagers denken graag met je mee. Wil je weten wat onze casemanagers voor jou kunnen betekenen? Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via 088 501 43 02 of info@kracht-werkt.nl.