Tips om thuiswerken te bevorderen

Thuiswerken is sinds de coronacrisis normaler dan ooit. Nu de maatregelen weer afgeschaft zijn willen veel mensen dit ook grotendeels blijven doen. En door de stijgende benzineprijzen is vanuit huis werken ook financieel aantrekkelijker. Veel werkgevers geven hun werknemers dan ook de vrijheid om (deels) vanuit huis te werken. Maar wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken? En waar moet je zoal op letten om dit in goede banen te leiden? Werkplekadviseur en ergotherapeut Tess geeft werkgevers en werknemers advies en tips om het thuiswerken nog beter te laten verlopen.

Thuiswerken meer geaccepteerd dan voor corona

Voor corona was het eerder regel dan uitzondering om dag in, dag uit van 9.00 tot 17.00 op kantoor aanwezig te zijn. Maar de coronacrisis heeft onze denkwijze hierover verandert. Thuiswerken is sindsdien onder de meesten van ons geaccepteerd. Uit onderzoek van het FNV blijkt dat 70% kantoorwerk wil blijven combineren met thuiswerken. Door de technologieën en vele online mogelijkheden is dit dan ook makkelijker dan ooit. Daarnaast heeft de werknemer thuis minder afleiding dan op kantoor en is er minder kantoorruimte nodig. Dit is ook voor de werkgever een bijkomend voordeel. De afgelopen jaar is er dan ook veel aandacht besteed aan het ergonomisch inrichten van de thuiswerkplek. Hier werd echter wel van kortdurend thuiswerken uitgegaan. Nu we zien dat werknemers deels blijven thuiswerken, zal er naar duurzame ergonomische oplossingen gekeken moeten worden om preventief verzuim tegen te gaan en klachten te voorkomen.

Richt je thuiswerkplek ergonomisch goed in

Om een werkplek goed in te kunnen richten is het belangrijk dat je een bureau aanschaft die je op hoogte kunt instellen en aan kunt passen aan jouw situatie. Daarbij is het belangrijk dat ook je bureaustoel hierop afgestemd kan worden. Maar overige hulpmiddelen als beeldschermen, een laptopstandaard, een losse ergonomische muis en een ergonomisch toetsenbord zijn minstens zo belangrijk om jouw werkplek goed in te kunnen stellen. Hierdoor voorkom je namelijk dat je klachten krijgt en uiteindelijk uitvalt. Ook is het belangrijk dat jij je werkplek zelf goed kunt inrichten en aan kunt passen. 

Zorg voor een fijne werkomgeving

Wat ook erg belangrijk is om je werk goed uit te kunnen voeren en het vol te blijven houden is een fijne werkomgeving. En dit kan je thuis helemaal inrichten naar eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan de kleur op de muur, de accessoires en de decoratie. Zorg er hierbij wel voor dat je kiest voor decoratie en kleuren die niet teveel afleiden. Hoe meer spullen je in je directe omgeving hebt staan, des te meer je gedachten afdwalen. Ook het licht is bi de inrichting van je thuiswerkplek belangrijk. Daglicht werkt prettiger dan kunstlicht. Let er dan wel op waar de lichtinval vandaan komt om schittering op je beeldscherm te voorkomen of dat je direct in het zonlicht kijkt. Planten zorgen ook voor een fijne werkomgeving. De juiste planten kunnen bijdragen aan een goede luchtzuivering en zuurstof in de ruimte. Denk aan de krulvaren, lepelplant of vioolbladplant. Hierdoor krijg je energie en kan je je beter concentreren. Daarnaast hebben planten als de sanseveria, lavendel en aloë vera het gunstige bijeffect dat ze stress verminderen. 

Opgeruimde thuiswerkplek maakt je productiever

Een opgeruimd bureau zorgt voor effectief werken en rust in je hoofd waardoor je een stuk productiever bent op een werkdag. Creëer voor jezelf een clean desk policy waarbij je alleen de benodigdheden pakt voor de taak waarmee jij op dat moment bezig bent. Zodra je klaar bent met een taak, ruim dan direct alles van je bureau op. Maak gebruik van kasten en lades om alles te kunnen opruimen, het liefst met deuren zodat je het kan afsluiten. En zorg ervoor dat je thuiswerkplek een ruimte is die je af kan sluiten. Dan kan je na een werkdag letterlijk de deur achter je dicht doen. Hierdoor is de kans minder groot dat je in de verleiding komt om toch weer even aan het werk te gaan.

Maak een goede planning op een planbord

Maak gebruik van een planbord om al je taken aan het begin van de dag overzichtelijk hebt en je kan afstrepen wat je hebt afgerond. Het zien van je progressie gedurende de dag geeft een positief gevoel. Let wel op, dat je niet te veel taken op je planbord hebt staan. Wees realistisch en prioriteer je taken elke dag opnieuw. Als je het overzicht verliest, neem dan contact op met een collega of je leidinggevend om samen de taken te prioriteren. Plan daarbij ook voldoende pauzes in. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het nemen van pauzes zorgt voor langere productiviteit. Neem meerdere keren korte pauzes in plaats van een lange pauze. Ga een rondje lopen, doe een korte work-out of dans lekker mee op jouw favoriete muziek. Het afwisselen van mentale inspanning met een kort fysiek moment zorgt ervoor dat je hersenen even rust krijgen.  

Nadelen thuiswerken

Langdurig thuiswerken kan ook nadelen hebben op het mentale vlak. Werknemers kunnen moeite hebben met het nemen van pauzes. Ook kunnen zij bewijsdrang voelen en kan er sprake zijn van een eenzaam gevoel bij de werknemer. De kans op burn-out/bore-out klachten worden dan vergroot. Maar hoe zorg je er nou voor dat je werknemers door veel thuiswerken niet op mentaal vlak gaan uitvallen? 

  • Zorg voor vaste momenten waarop alle werknemers bij elkaar zijn
  • Zorg voor een lage drempel om elkaar te benaderen
  • Houd werknemers betrokken bij de organisatie en de ontwikkelingen
  • Plan (vaker) een-op-een gesprekken in met de werknemer om te evalueren hoe de werknemer het thuiswerken ervaart
  • Zorg voor informeel contact tussen de werknemers door leuke challenges, borrels en groepsactiviteiten te organiseren

Advies over thuiswerken

Kortom een goede afwisseling tussen thuiswerken en op kantoor werken is hierbij belangrijk. Wil jij advies over een goede thuiswerkplek? Neem dan gerust contact met ons op via 088 – 501 4302 en vraag naar onze werkplekadviseur Tess Jannink.

Stel je vraag aan Marloes