Waarom een kantoorhond zorgt voor meer werkgeluk

Kantoorhond Bailey

Wanneer je ons kantoor binnenloopt, word je direct begroet door Bailey, onze vrolijke kantoorhond. En wij zijn niet het enige kantoor waar je een viervoeter tegen kunt komen. Er zijn namelijk steeds meer kantoren en werkplekken waar een kantoorhond aanwezig is. Dat is helemaal niet zo gek, want uit diverse onderzoeken blijkt dat het hebben van een hond op de werkvloer stressverlagend werkt, voor minder ziekteverzuim zorgt en voor meer werkgeluk bij de werknemers zorgt. Hoe dat precies zit legt onze psycholoog Esther Withaar uit in dit artikel.

Een kantoorhond zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen

“Wanneer je een hond in de ogen aankijkt en de hond aait stijgt bij jezelf en de hond de aanmaak van het stofje oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon en het stofje dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je prettig en ontspannen gaat voelen. Dit gebeurt al na het aaien van een hond voor de duur van 5-24 minuten. Het effect is zelfs nog sterker bij het aaien van je eigen hond, dan van een hond die je niet kent. Dus hoe sterker de relatie tussen mens en hond, hoe meer geluksstofjes je hersenen aanmaken als je je hond aait,” aldus Esther.

Stress verminderen en werkdruk verlagen met een hond

Ook Marie-José Enders, bijzonder hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen, beaamt in een interview van de Volkskrant dat een dier op de werkvloer stressverminderend werkt. Wanneer je tijdens je werk alleen al kijkt naar een hond ben je even niet met werk bezig. En dit brengt je dus even op andere gedachten. Hierdoor ervaar je minder werkdruk en spanning. In datzelfde artikel geeft Bonne Beerda, onderzoeker bij de leerstoel gedragsecologie aan de Wageningen Universiteit, aan dat wanneer hond en mens met elkaar in contact komen, de bloeddruk wordt verlaagd en het stresshormoon cortisol afneemt bij fysiek contact.

Meer vrolijkheid en interactie op de werkvloer

Ook uit een onderzoek uit 2017 dat in de International Journal of Environmental Research an Public Health is gepubliceerd blijkt dat een hond op de werkvloer voor sociale steun zorgt, stress kan verminderen en ervoor kan zorgen dat de interactie tussen collega’s wordt vergroot. Ook maken honden de sfeer vaak positiever. Een hond zorgt namelijk vaak voor vrolijkheid. “Dat merken we hier op kantoor ook met Bailey. Als ze even een rondje door het kantoor wandelt en door de ramen gluurt verschijnt er automatisch een lach op het gezicht van de collega’s. Of als ze weer eens voor je staat met haar eendje omdat ze wil spelen word je meteen vrolijk van haar. Maar ook de bezoekers reageren erg leuk wanneer ze direct begroet worden door Bailey.”

Mensen die hun hond meenemen naar het werk, ervaren minder stress en meer steun van de werkgever dan mensen die hun hond niet meenemen of die helemaal geen huisdieren hebben (Barker et al., 2012). Een kantoorhond zorgt er verder voor dat klanten en werknemers vrolijker zijn, dat de onderlinge interactie verbetert en laat werknemers minder druk lijken. Werknemers gaan door een kantoorhond vaker even wandelen of spelen even met de hond. Hierdoor ben je automatisch even niet met je werk bezig. Ook worden werknemers vaak creatiever wanneer ze een wandeling maken met de hond.

Kantoorhond populair in Nederland

En dat een kantoorhond steeds populairder wordt zie je ook in de vacatures van LinkedIn. Ruim 90 bedrijven geven in hun vacaturetekst aan dat zij een kantoorhond hebben. Kortom, een kantoorhond zorgt voor minder stress en meer vrolijkheid op het werk.

Stel je vraag aan Marloes