Werkstress voorkomen door werk en privé in balans te hebben

Stress voorkomen door je werk en privé in balans te brengen, het is zo’n dooddoener. Maar hoe doe je dat dan, die juiste balans vinden? En wat kan je nog meer doen om (werk)stress te voorkomen? Ergotherapeut Tess, casemanager/inzetbaarheidsadviseur Aukje en ervaringsdeskundige Acelya vertellen het in deze blog. Daarnaast krijg je ook nog 9 tips die jij kunt toepassen om meer balans te creëren. 

Je leven in balans

Iemand die kampt met stress of zelfs tegen een burn-out aanloopt, zal het beamen. Het advies waarmee je continu om de oren wordt geslagen is “zorg voor meer balans tussen werk en privé.” En natuurlijk zit daar een kern van waarheid in. Maar volgens casemanager/inzetbaarheidsadviseur Aukje gaat dit nog een stapje verder. “Volgens mij kan je in deze tijden en deze maatschappij eigenlijk niet meer spreken van een balans tussen werk en privé, maar moeten we het juist hebben over een algehele balans in je leven. Want je kunt niet zeggen ik schakel nu mijn werkleven in. Je hebt één leven en daarbinnen heb je een voorraadje energie dat je moet verdelen over alle aspecten, hiervan is werk één aspect. En het in balans hebben van al deze aspecten is een continu proces. Deze balans is geen doel wat je binnen een gestelde termijn bereikt, maar een vaardigheid dat je je hele leven zult moeten toepassen.” Ergotherapeut Tess beaamt dit. “Het is daarnaast ook heel belangrijk om bij het verdelen van deze energie een goede balans te creëren tussen fysieke en mentale inspanning. Of dit nou voor werk is of privé, als er een disbalans ontstaat tussen hoeveel je doet en wat je lichaam of hoofd aankan, ontstaat er een stressreactie. Wanneer dit langdurige stress is neemt de kans op fysieke of mentale klachten toe. Ervaar je op het werk dat je meer doet dan je lichaam of hoofd aankan, dan neem je dit ook weer mee naar huis. En dit geldt ook andersom.  Zit je privé niet lekker in je vel, dan merk je dit ook op je werk. Wees dus zuinig op je energie, want je kan dit maar één keer op een dag verdelen. En hierbij geldt, op = op.”

Acelya heeft deze disbalans zelf ervaren. “Ik merkte dat ik mijn werkzaamheden soms lastig kon loslaten. Hierdoor ging ik slechter slapen en ervaarde ik meer stress. Ik ben erachter gekomen dat sporten een goede manier is om los te komen van werk en dat ik daarbij mijn hoofd goed kan leegmaken. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor rust en creativiteit. Ik kan hierdoor weer opladen en slaap ook beter. Ook het goed plannen helpt voor mij enorm, waarbij ik ruimte overhoud voor hobby’s, sociale contacten en andere ontspanningsmomenten. Bovendien heb ik gesprekken met een coach die met mij meedenkt op momenten dat ik een beetje vastloop, krijg ik weer inzichten om mijn energie goed te verdelen. Dit raad ik iedereen aan, om een goede balans te creëren in je leven.”

9 tips om de juiste balans te vinden

Het klinkt heel logisch en simpel, het juist verdelen van de energie om een goede balans te creëren. Maar hoe doe je dat dan? Tess: “Hier bestaat niet één formule voor die je dagelijks kunt toepassen. En de ene persoon voelt het vanzelf aan wanneer er een disbalans ontstaat, de ander kan hier weer meer moeite mee hebben om deze signalen te herkennen. Maar er zijn wel tips die wij je mee kunnen geven.”

  • Maak een goede planning waarbij je ook regelmatig ontspanningsmomenten inlast. Een goed ritme tussen in- en ontspannen, zowel fysiek als mentaal, kan al voor zoveel rust in je hoofd en lichaam zorgen op een dag. Bedenk voor jezelf waar jij écht door kunt opladen en plan hier heel bewust momenten voor in. 
  • Wees duidelijk naar collega’s over werktijden en geef je grenzen aan. Een slechte planning van een ander hoeft niet te betekenen dat jij je moet haasten. 
  • Is het niet mogelijk om je volledig af te sluiten van je werk tijdens het weekend of op vakantie? Spreek dan met jezelf één vast moment op de dag af dat je met werk bezig mag. 
  • Ga bewust om met de tijd op je telefoon. Zet meldingen ’s nachts uit en leg je telefoon niet naast je bed neer. Kijk niet voor het slapen gaan nog op je telefoon. Houd ook eens bij hoeveel tijd je onnodig op je telefoon doorbrengt met bijvoorbeeld social media. Dit is energie die je ook heel goed op een andere manier kunt besteden. Ook kan Whatsapp business je helpen om grenzen te bewaken door een automatisch bericht in te stellen die wordt verzonden tijdens de uren waarop je niet aan het werk bent. En het kan helpen om de zogenoemde blauwe vinkjes niet aan te zetten. Zo zal de verzender minder snel geneigd zijn om je meerdere berichten te sturen.
  • Doe meer van wat je gelukkig maakt en minder van de dingen die volgens jou moeten. Want wie bepaalt dat? Jij zelf!
  • Probeer minder te streven naar perfectie. Goed is goed!
  • Kies een sport waar je blij van wordt. Bewegen is goed voor lichaam en geest.
  • Plan regelmatig een moment in de natuur. Hier komen je lichaam en geest tot rust.
  • Laat los waar je geen invloed op hebt, dit kost alleen maar energie.

Vind je het na het inzetten van deze tips nog steeds moeilijk om energie goed te verdelen en een juiste balans te vinden? Neem dan eens contact met ons op via 088 501 43 02 of info@kracht-werkt.nl. Wij denken graag met je mee, zodat jij minder stress ervaart en weer kan genieten van je leven.

Stel je vraag aan Marloes