Whk 2023: premie werkgever mogelijk te hoog bij no-risk polis

Iedere werkgever ontvangt een deze dagen van de Belastingdienst de brief “Premiebeschikking Whk.” Hierin staat wat er het komende jaar betaald moet worden voor de Whk-premie. Maar let op! De Belastingdienst heeft mogelijk het gedifferentieerde premiepercentage over 2023 verkeerd berekend. Werkgevers doen er dan ook goed aan om op tijd bezwaar te maken en de Whk-beschikking te (laten) controleren.

Uitspraak Hoge Raad over no-riskpolis

De Belastingdienst heeft de gevolgen van een uitspraak van de Hoge Raad over de no-riskpolis niet verwerkt in de beschikking Gedifferentieerd Whk 2023.

Dit betekent dat de berekening voor 2023 mogelijk onjuist is. Dit kan voor veel werkgevers nadelig uitpakken, want mogelijk is het gedifferentieerde premiepercentage Whk bij middelgrote en grote werkgevers mogelijk te hoog vastgesteld. Dit zit namelijk zo:

Wanneer je een werknemer in dienst hebt die minder dan 35% arbeidsongeschikt is en daarom geen WIA-uitkering ontvangt, kan het zijn dat het gedifferentieerde premiepercentage Whk 2023 mogelijk onjuist in de Whk-beschikking staat. Op basis van de no-riskpolis krijgt de werknemer bij ziekte een uitkering uit de Ziektewet en mogelijk aansluitend een WIA-uitkering. Maar met een no-riskpolis berekent de Belastingdienst de uitkeringslasten niet door aan de werkgever. Hierdoor betaalt de werkgever geen hogere premie.

In de uitspraak van de Hoge Raad is het volgende opgenomen dat de no-riskpolis ook geldt voor:

  • ZW-uitkeringen aan een werknemer die met een no-riskpolis bij de werkgever in dienst was en
  • ziek uit dienst ging en binnen 5 jaar na de startdatum van de 1e dienstbetrekking voor de 2e keer bij u in dienst kwam en
  • opnieuw ziek uit dienst is gegaan.

Maak op tijd bezwaar aan

Door deze mogelijk onjuiste berekening kan de Whk-beschikking voor jou als werkgever zeer ongunstig uitpakken. Heb jij een foute toerekening gehad? Dan is het belangrijk om binnen zes weken bezwaar te maken. In de brief staat precies uitgelegd hoe de bezwaarprocedure in zijn werk gaat.

Schakel KrachtWerkt in om de Whk-beschikking 2023 te controleren

Naast de fout met betrekken tot de no-risk zien wij regelmatig dat er andere toerekeningsfouten op de beschikking staan. Daarom is het heel belangrijk om de Whk-beschikking 2023 te (laten) controleren. Hierdoor weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt. Wij kunnen hierbij helpen. Een eerste check op jouw beschikking doen wij graag kosteloos voor je. Als wij op basis daarvan mogelijkheden zien, stemmen wij met je af wat jij kunt doen. Wil jij liever dat wij dit doen? Dan werken wij op basis van no cure, no pay. Neem gerust eens contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden.

Stel je vraag aan Marloes