Zo houd jij dat vakantiegevoel wel vast

Heb jij ook zo genoten tijdens je vakantie? Kon jij je werk even helemaal loslaten en lekker ontspannen? Goed zo, want het is zo belangrijk om je werk- en privéleven goed in balans te hebben. Maar eigenlijk is dit het hele jaar door belangrijk. Hoe zorg je er nou voor dat je dat ontspannen vakantiegevoel vast kunt blijven houden? Onze psycholoog Esther geeft advies.

Hoe het vaak gaat na de vakantie

We kennen het allemaal wel, de situatie waarin je meteen weer op de automatische piloot leeft. De wekker gaat en je pakt meteen weer je oude patronen en gewoontes op. Voor je het weet ben je weer aan het haasten en stressen om op tijd op je werk te komen. En vervolgens draag je dit gehaaste gevoel de rest van de dag met je mee. Je had je nog zo voorgenomen om het na deze vakantie helemaal anders te doen. Nu al mislukt! Hoe kan dat nou toch?

Zoek naar kleine geluksmomentjes

Ten eerste ben je erg streng voor jezelf en leg je de lat behoorlijk hoog. Het is namelijk niet realistisch om meteen je hele leven om te gooien. Stel daarom eens wat kleinere doelen die wel succesvol kunnen zijn waardoor je er ook echt van kan genieten. Bedenk voor jezelf eens: wat vond ik tijdens de vakantie echt fijn? Waardoor kreeg ik echt dat vakantiegevoel? Waren het de warme broodjes bij het ontbijt? Of de kop koffie buiten in het ochtendzonnetje? Of de wandeling naar de campingbakker? Dit zijn hele kleine geluksmomentjes die je heel gemakkelijk in je ochtendroutine kunt verwerken. Zo begin je de dag al een stuk relaxter en dit draag je de rest van de dag met je mee. Daarnaast kun je in je vrije tijd wellicht activiteiten plannen die je doen denken aan vakantie: een dagje strand, suppen op een meertje in de buurt of misschien wel badmintonnen op het veldje naast je huis! Kijk eens of je wat vaker een dag vrij kunt nemen en plan eens iets vaker een ‘mini vakantie’ in. 280 dagen achter elkaar bikkelen en dan 3 weken vakantie om bij te komen, om vervolgens weer 280 dagen achter elkaar te werken, is eigenlijk geen goede balans.

Neem korte pauze-momentjes

Deze kleine geluksmomentjes kan je natuurlijk ook gewoon op je werk zoeken. Zoek de dingen op waar jij blij van wordt. Een kopje koffie of thee drinken met die gezellige collega, een wandeling in de pauze of een lekker broodje in de pauze zijn van die kleine momentjes die je dag een stuk leuker maken. Werk dan ook niet aan één stuk door, want het is niet alleen slecht voor je gezondheid, je wordt er ook niet productiever van. En daar krijg je juist weer stress door. Neem eens een voorbeeld aan de lokale bevolking op vakantie, en plan een korte siësta!

Plan ontspanningsmomenten in

En kom je na het werk thuis? Ga dan niet meteen in die actieve modus waarin je allerlei huishoudelijke klusjes moet doen. Want die stapel was loopt niet weg en die vaatwasser kan ook wel een uurtje later uitgeruimd worden. Kom eerst eens tot rust en maak je hoofd leeg. Bedenk hierbij voor jezelf: waar nam ik op vakantie wel echt de tijd voor? Waarschijnlijk waren dit ook hele simpele dingen als: het lezen van een boek, samen een potje kaarten of uitgebreid koken en dineren. Waarom zou je dit thuis niet op een doordeweekse dag kunnen? En als je budget het toelaat na de vakantie, eet dan eens iets vaker buiten de deur of laat eens iets bezorgen. Op die manier ben je minder tijd kwijt aan koken en opruimen/afwassen. Daarnaast spelen geuren een belangrijke rol bij het maken en oproepen van herinneringen. Hier kun je thuis goed gebruik van maken! Douche met dezelfde showergel als die je op vakantie gebruikte, smeer je in met dezelfde bodylotion, eet en drink dezelfde dingen als op vakantie en je waant je direct weer op een zonnige bestemming!

Televisie en telefoon aan de kant

Merk je ook dat je tijdens het doen van een activiteit heel snel afgeleid bent? Door bijvoorbeeld je telefoon of de televisie die aanstaat? Hierdoor kan je niet goed ontspannen en je focussen op bijvoorbeeld dat boek of die puzzel. Doe daarom je telefoon eens in een la en de televisie uit. Je zult zien dat je de tijd vergeet en helemaal je hoofd leeg kunt maken. Dat is precies waar je op vakantie zo relaxed van werd. Dan ben je niet met tijd, appjes of het nieuws bezig maar met dat ene waar jij je volledig op kunt concentreren. Zo kan jij elke avond een stukje meer ontspannend gaan slapen en ben je weer helemaal fris en uitgerust voor de nieuwe dag! Een lekkere nazomer? Blijf eens een hele avond in de tuin zitten met een goed boek of glas wijn, net zoals je op vakantie deed.

Denk ook eens na over die honderden foto’s die je op vakantie hebt gemaakt. Wat doe je er eigenlijk mee? Niks. Dat kan anders! Herbeleef je vakantie door je foto’s terug te kijken of maak er een fotoboekje van. Je roept hiermee vrolijke, onbezorgde gevoelens opnieuw op en vervolgens kun je de realiteit weer beter aan – oké hiervoor kun je best die telefoon er bij pakken.

Stel je vraag aan Marloes