Val niet in oude patronen: zo zorg je voor een fijne terugkeer van jouw werknemer

De start van een re-integratie kan voor vele werknemers een spannend moment zijn. Vaak is er veel veranderd in het leven van je werknemer en komt er veel op hem of haar af. Dan is het belangrijk dat de re-intergratie soepel verloopt. Is dit namelijk niet het geval, dan kan de terugkeer naar werk leiden tot langer verzuim, een terugval of zelfs een nieuwe ziekmelding. En dat wil je uiteraard voorkomen. Door de juiste instelling en voorbereiding kan jij bijdragen aan een fijne re-integratie voor jouw werknemer.

Goede communicatie van belang bij re-integratie

Een fijne re-integratie start met goede communicatie tussen werkgever en werknemer. Regelmatig een contactmoment zorgt voor meer begrip en maakt de drempel, voor de werknemer, minder hoog. Wellicht spreek je de verzuimende werknemer al regelmatig. Top! Maar heb je al eens een attentie verstuurd? Juist deze oprechte aandacht voor een uitgevallen werknemer kan verzuim enorm beïnvloeden. Een werknemer die zich welkom en gewaardeerd voelt is veel eerder genegen om de terug keer naar werk net zo belangrijk te vinden als het herstel.

Motiveer je werknemer bij terugkeer naar werk

Een werknemer die lange tijd afwezig is geweest kan soms moeilijk te motiveren zijn om weer aan het werk te gaan. Dit kan onder andere komen doordat de werknemer het spannend vindt om terug te keren of omdat hij niet weet wat hij of zij kan verwachten. Bereid daarom de terugkeer van de werknemer goed voor. Zorg ervoor dat de werknemer kan starten met taken die niet al te veel (tijds)druk opleveren. Daarnaast kan het helpen om vooraf reflectiegesprekken in te plannen. In de gesprekken geef je de werknemer de ruimte om te reflecteren en kan hij of zij aangeven hoe de vooruitgang van de re-integratie loopt. Als werkgever kun je tijdens dit gesprek feedback geven, maar spreek ook zeker jouw waardering uit.

Betrek collega’s bij re-integratie

De reden van afwezigheid kan voor collega’s soms erg onduidelijk zijn. Niet zo gek zou je denken, want iedereen heeft immers recht op privacy. Toch kan verwarring en onduidelijkheid voor onderlinge onrust zorgen. Deze irritaties wil je als werkgever natuurlijk voorkomen. Ga daarom in gesprek met de uitgevallen medewerker. Wat wil de collega in kwestie wel delen en wat houdt hij/zij liever privé? Wellicht kun je gezamenlijk een e-mail opstellen voor collega’s. Voor hen is het fijn om te weten wat er speelt. Dit zorgt er ook voor dat de verzuimende collega bij terugkeer niet wordt overspoeld met vragen.

Niet te veel druk leggen op werknemer

Leg niet te veel druk op een verzuimende werknemer. Dit kan leiden tot stress, wat uiteindelijk kan leiden tot nog meer klachten en langer verzuim. Zorg juist voor voldoende structuur. Spreek van tevoren af wanneer de werknemer pauzeert en hoe laat hij/zij weer naar huis toe gaat. Houd een oogje in het zeil en wijs de werknemer hier ook echt op. Daarnaast is het fijn om voor de terugkeer de werkplek van de betreffende collega klaar te maken. De werknemer voelt zich dan meer welkom en gewaardeerd op de eerste dag van terugkeer.

Maar wees vooral betrokken bij een verzuimende werknemer. Luister en wees respectvol. Dit is waardevol voor de werknemer om op een goede en fijne manier terug te keren. Een re-integratie kan al genoeg spanning met zich meebrengen.

KrachtWerkt kan meedenken

Wil jij graag advies van onze casemanagers of een sparringspartner die met je meedenkt om de terugkeer van je werknemer zo prettig mogelijk te laten verlopen? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij denken graag mee in deze situatie.

Stel je vraag aan Marloes