De 5 voordelen van een RI&E

Een RI&E (RisicoInventarisatie & Evaluatie) is niet alleen verplicht, er zitten voor jou als werkgever ook nog grote voordelen aan. Voordelen waar je zelf misschien nog niet zo snel aan zou denken. Welke dit zijn? Dat lees je in deze blog!

Met een RI&E breng je de risico’s in kaart die zich op de werkvloer kunnen voordoen. Vervolgens stel je een plan van aanpak op waarin je omschrijft welke maatregelen jij gaat nemen om de risico’s te bedwingen. Vervolgens laat je de RI&E, inclusief plan van aanpak, toetsen door een arbodienst of arbokerndeskundige. En ook al ga je er in eerste instantie mee bezig omdat het nou eenmaal moet, het levert je echt veel op. Hieronder de voordelen van een RI&E op een rij:

1. Kennis van je eigen organisatie

Waarschijnlijk denk je nu kennis van mijn eigen organisatie? Ik ben de eigenaar dus ik ken mijn bedrijf op mijn duimpje. Nou, het zal je verbazen wat er uit de RI&E naar voren komt, op het gebied van risico’s over jouw eigen organisatie, waar je geen idee van hebt. Door het uitvoeren van de RI&E leer jij je eigen organisatie dus nog beter kennen. Hierdoor kan je beter inspelen op deze risico’s en jouw organisatie optimaliseren waardoor deze risico’s verminderd worden of zelfs verdwijnen.

2. Je toont (nog) beter werkgeverschap

Met de inzet van een RI&E toon jij je werknemers dat jij hun veiligheid en gezondheid belangrijk vindt. Door ze hier ook nog eens bij te betrekken, krijg je waarschijnlijk informatie die je anders nooit had gekregen. Het is voor zowel jou als je werknemers enorm waardevol om dit samen te doorlopen en de punten uit de RI&E intern te bespreken. Dit komt de werkrelatie ook weer ten goede.

3. Meer gemotiveerde en betrokken werknemers

En dit zorgt natuurlijk ook weer voor een wisselwerking, want wanneer jij toont dat je om je werknemers geeft, zullen zij ook meer gemotiveerd en betrokken zijn bij de organisatie. Hierdoor zul je merken dat er een cultuur ontstaat waarin openheid, betrouwbaarheid en veiligheid hoog in het vaandel staan. Wanneer er dan iets speelt op de werkvloer, weten je werknemers dat zij dit tijdig, open en eerlijk kunnen vertellen. Hierdoor voorkom je dat een situatie erger wordt of dat er werknemers uitvallen.

4. Minder verzuim

Doordat jij je meer bewust bent van de risico’s die zich kunnen voordoen op de werkvloer op het gebied van veiligheid en gezondheid, kan jij hier op tijd actie in ondernemen. Hierdoor voorkom je dat je werknemers daadwerkelijk uitvallen en verzuimen.

5. Minder kosten

Waarschijnlijk klinkt dit nogal tegenstrijdig, want het inzetten van een RI&E kost inderdaad ook geld. Maar heb je ooit uitgerekend wat verzuim kost? Met name langdurig verzuim kan flink in de papieren lopen. Gemiddeld kost een werknemer die uitgevallen is zo’n €250,-/ €400,- per dag. Deze kosten bestaan uit; loondoorbetaling, kosten vervanging, omzetverlies, kosten arbodienst, interne verzuimbegeleiding. En als je dit met de inzet van een RI&E kunt terugdringen, scheelt je dit dus heel veel geld.

Schakel KrachtWerkt in voor het opstellen of toetsen van jouw RI&E.

Zeker weten dat jouw RI&E helemaal voldoet aan alle eisen? Schakel ons dan in. Wij kunnen je ondersteunen bij het opstellen of het toetsen van de RI&E. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op via 088 – 501 4302.

Stel je vraag aan Marloes