Hoe ga je fit de vakantie in?

Hoe ga je fit de vakantie in

Ken je dat? Je verlangt naar warme zomerdagen op een prachtige locatie in misschien wel het buitenland. Heerlijk ontspannen, je energietank weer opladen en waardevolle herinneringen maken met dierbaren. Maar… oh, dat to-do-lijstje blijft maar in je hoofd hangen en je vraagt je jezelf regelmatig af of je alle werkzaamheden wel goed hebt afgerond of overgedragen? Je merkt wellicht dat het loslaten van je werk je niet heel makkelijk afgaat. Die verbinding met je werk kan erg fijn zijn, maar het is daarnaast ook erg belangrijk om in je vrije tijd het werk los te laten.

Na hard werken is het nodig om jezelf de tijd te geven om te relaxen. Iedereen heeft ontspanning nodig om vervolgens weer met een volle bak energie aan de slag te kunnen. Een periode waarin je veel (werk)stress hebt ervaren moet niet ellenlang duren want dan is de kans op een burn-out zeer zeker aanwezig. Een duidelijke grens tussen werk en privéleven is daarom erg belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Regelmatig en effectief afstand nemen van je werk is goed voor jou en je productiviteit.

Merk je dat je het lastig vindt om afstand te nemen? Niet getreurd! Wij geven je graag enkele tips zodat jij je werk echt los kunt laten en volop kunt gaan genieten van een welverdiende vakantie.

Tips: hoe laat je je werk los op vakantie

Tip 1: bereid je goed voor op je vakantie

Je kan je werk makkelijker loslaten als je je goed hebt voorbereid op de vakantie. Communiceer bijvoorbeeld richting jouw collega’s dat je afwezig zult zijn omdat je op vakantie gaat.  
Laat jouw werk het toe om vooruit te werken? Ah fijn! Maak hier gebruik van. Zo voorkom je namelijk dat je in de laatste week nog een lange to-do-lijst moet afwerken.  
 
Zorg daarnaast voor dat je een automatisch antwoord (out-of-office) instelt in je e-mailservice – zo weten mensen dat ze niet direct een reactie hoeven te verwachten. Je kunt hier eventueel de contactgegevens van de waarnemende collega in vermelden. Zorg ervoor dat je het out-of-office bericht één of twee dagen later dan de dag waarop je daadwerkelijk weer aan het werk bent zet. Hiermee creëer je rust om je e-mail goed bij te werken en daarnaast kun je bezig gaan met prioriteiten stellen.   

Tip 2: maak een overzicht

Maak een overzicht met belangrijke to do’s en stel daarbij prioriteiten – welke werkzaamheden kunnen echt niet wachten tot na jouw vakantie? Draag, waar mogelijk, je werkzaamheden over aan collega’s. Communiceer dit altijd goed, zo zorg je ervoor dat je werkzaamheden goed overdraagt. Hierdoor voorkom je onnodige mailtjes of telefoontje van collega’s. Daarnaast kun je met je collega’s duidelijke afspraken maken over jouw bereikbaarheid tijdens de vakantie.

Communiceer ook richting externen dat je op vakantie gaat en geef aan bij wie ze terecht kunnen als er tijdens jouw vakantie belangrijke zaken spelen.

Tip 3: laat je werkspullen thuis!

Laat zoveel mogelijk je werklaptop en werktelefoon thuis, dit om te voorkomen dat je toch in de verleiding raakt om je werkmail in de gaten te houden. Vertrouw erop dat je alles correct hebt afgesloten en overgedragen. Is er een noodgeval? Dan kunnen ze je altijd telefonisch bereiken en kun je je collega’s eventueel voorzien van advies, maar ga niet daadwerkelijk het probleem oplossen!

Zit je met je privételefoon in diverse werkgerelateerde whatsapp-groepen? Schakel de meldingen hiervan uit, ook dat geeft rust. Je bent dan namelijk minder snel geneigd om de berichten ook echt te gaan lezen. Heb je zakelijke apps op je telefoon staan? Verwijder deze tijdelijk van je telefoon. Zo kom je niet in de verleiding om deze stiekem even te checken. Bij thuiskomst kun je ze gemakkelijk weer downloaden.

Wil je nog een stapje verder? Probeer eens een digital detox! Zo kun je ervaren hoeveel rust het geeft om eens helemaal los te komen van alles. Oké tot je vakantie over is dan. Maar daarna zit jij vast vol energie!

Tip 4: relativeren

Echt rust nemen blijkt voor velen toch een enorme uitdaging. Besef je altijd dat het werk echt wel zal doordraaien terwijl jij op vakantie bent. Er is geen man overboord als klanten je niet direct kunnen bereiken. Het kan heel prettig zijn om af en toe even de controle lost te laten en rust te nemen. Een fijn team met collega’s, een goede overdracht van werkzaamheden en het feit dat ieder mens recht heeft om op te laden zijn genoeg redenen om erop te vertrouwen dat je met een gerust hart op vakantie kun gaan. Geniet van je vakantie en kom daarna opgeladen weer terug. Je zult merken dat je nog productiever gaat zijn!

Zo, trek nu maar die deur achter je dicht en geniet van je welverdiende vakantie!

Stel je vraag aan Marloes