Het belang van vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit, je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Maar wat is vitaliteit nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? En hoe zorg je voor meer vitaliteit op de werkvloer? Want wist je dat vitaliteit niet alleen een groot effect op de productiviteit heeft, maar ook op het werkplezier van de werknemers? En werkplezier heeft weer een positief effect op vitaliteit en productiviteit. Geen gek idee om het bovenaan de agenda te zetten. Wij vertellen je er in deze blog graag meer over.

Vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. En op de werkvloer betekent dit werknemers die goed in hun vel zitten, fit en gezond zijn. Hierbij hebben wij het niet alleen over de fysieke, maar ook de mentale en emotionele aspecten van gezondheid. Geestelijke en lichamelijk gezondheid zijn tenslotte met elkaar verbonden.
Vitale werknemers zijn mensen die levendig, gedreven, enthousiast en spontaan zijn en zich betrokken bij hun werk voelen. Een gezonde en vitale werknemer is dan ook in staat om werkzaamheden effectiever en efficiënter uit te voeren. Wanneer iemand fysiek fit is, neemt het energieniveau toe en is het makkelijker om gefocust te blijven. En hoe vitaler werknemers zijn, hoe meer werkgeluk zij ervaren.

Voordelen van vitaliteit voor medewerkers en bedrijven

Vitale werknemers gaan met plezier en vol energie naar hun werk. Dat is niet alleen prettig voor de werknemer, maar ook voor de organisatie. Gezonde werknemers zorgen voor een hogere productiviteit, verminderd ziekteverzuim, verhoogde betrokkenheid en een fijne werksfeer. Werknemers zijn niet alleen fysiek fitter, maar vitale werknemers zijn ook weerbaarder op mentaal gebied. Zo kunnen ze beter omgaan met veranderingen en stressvolle situaties. Medewerkers die zich fit voelen zijn vaker tevreden met hun werk, ze krijgen er meer energie van. Daarnaast zijn betrokken werknemers daardoor meer bereid om hun steentje bij te dragen binnen de organisatie.
Door vitaliteit te stimuleren, creëer je betrokkenheid en loyaliteit, wat uiteindelijk resulteert in minder verloop van werknemers.

Stimuleer vitaliteit op de werkvloer

Het is dus belangrijk dat werknemers fit en energiek aan het werk kunnen. Daarbij zijn motivatie (dat doen waar je goed in bent en plezier in hebt), ontspanning, voldoende beweging en gezonde voeding belangrijk, net als een goede werk-privé balans. Moedig werknemers aan om tijd te besteden aan beweging, gezonde voeding en ontspanning. Creëer een werkomgeving waarin open communicatie mogelijk is, zodat werknemers kunnen meedenken over een vitalere werkomgeving. Dat werkt motiverend! Maar ook tijdens werkuren kan je heel gemakkelijk vitaliteit vergroten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wandelen tijdens overleggen. Want waarom zouden de overleggen alleen binnen de muren op kantoor plaats moeten vinden? Je werknemers zijn niet alleen in beweging, ze worden creatiever en vaak ook productiever. Staand overleggen kan ook al een mooi middel zijn om in ieder geval te zorgen voor afwisseling in houding tijdens een werkdag.
  • Bereid samen gezonde lunches met het team. Vaak komen werknemers wanneer zij thuis de lunch voorbereiden niet verder dan elke dag dezelfde boterham met kaas. Maar wanneer je met het team een lunch klaarmaakt zul je zien dat je werknemers veel gevarieerder en gezonder eten.
  • Doe een spelletje in de pauze of richt een challenge in met het team. Denk bijvoorbeeld aan: een 30 dagen niet mopperen challenge. Wanneer een werknemer wel moppert moet hij geld in de “mopperpot” doen. Of draai de challenge om! Wordt er gemopperd? Dan drukt iemand op de bel! Is er de hele dag niet op de bel gedrukt? Dan stopt de werkgever een klein bedrag in de ”mopperpot”. Zo breng je niet alleen een positieve sfeer op de werkvloer, doordat werknemers zich meer bewust zijn van hun invloed van een positieve of negatieve stemming, je spaart op deze manier ook samen voor iets leuks wat je kan doen met het geld uit de mopperpot. Maar, een lege mopperpot is beter natuurlijk!

Vitaliteit aanpakken

Het is duidelijk dat vitaliteit niet alleen voordelen biedt voor medewerkers, maar ook voor de organisatie. Een vitale werkomgeving bevordert prestaties, tevredenheid en betrokkenheid, wat uiteindelijk bijdraagt aan de groei van de organisatie. Door er gezamenlijk mee aan de slag te gaan, creëer je een fijne werkomgeving.

Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Wij denken graag met je mee om samen jouw organisatie vitaal vooruit te helpen. Neem gerust eens contact met ons op.

Stel je vraag aan Marloes