Life events en het effect op jouw werknemers 

Een life event is een gebeurtenis die voor veel impact op het leven van een werknemer zorgt. Of dit nou een leuke ervaring is, of een minder leuk moment in het leven is. Het levert altijd stress op en misschien zelfs wel psychische overbelasting. En dit heeft ook weer effect op het werk. Waar moet je op letten en wat kan jij als werkgever betekenen voor je werknemer?

Vaak denken we dat het vooral de negatieve gebeurtenissen zijn die veel invloed op ons hebben. Maar ook leuke momenten, denk aan een huwelijk, verhuizing, geboorte van een kind, kunnen een behoorlijk groot effect op je leven hebben.

Het effect op de werkvloer

Wanneer jouw werknemer niet helemaal in balans is door een life event, zie je dit dus ook weer terug op de werkvloer en eventueel op de prestaties van je werknemer. Hij of zij is sneller afgeleid en maakt wellicht meer fouten dan normaal. Dat is ook helemaal niet gek, want zijn of haar hoofd zit waarschijnlijk gewoon te vol.

Voorbeelden van life events

 • Overlijden van een dierbare
 • Scheiding
 • Ziekte van partner
 • Trouwen
 • Samenwonen
 • Geboorte van een kind
 • Ongeluk

Hoe ga je om met life events?

Een werknemer kan uit balans raken door een gebeurtenis die letterlijk levens veranderend is. Hierdoor kan hij of zij het even niet meer overzien en ontstaat er een stressreactie. In de meeste gevallen meldt een werknemer zich dan (tijdelijk) ziek. Merk jij dat een van jouw werknemers zich plotseling vaker ziekmeldt? Dan is er vaak meer aan de hand. Het is belangrijk om in zo’n geval het gesprek aan te gaan en te achterhalen wat er speelt in het leven van je werknemer.

Waar op te letten bij een life event van je werknemer?

Maar waar kan je dan zoal op letten? Wat kunnen de eerste signalen zijn dat er meer aan de hand is bij je werknemer en waardoor hij of zij het even niet meer overziet?

 • Je werknemer oogt vaker afwezig of met zijn of haar gedachten ergens anders
 • Je werknemer is sneller geprikkeld of reageert sneller geïrriteerd
 • Je werknemer is meer op zichzelf en vindt moeilijker aansluiting bij de rest van de collega’s
 • Je werknemer wordt sneller emotioneel
 • Je werknemer heeft vaker fysieke klachten (denk aan hoofd-, nek- rugklachten)
 • Je werknemer meldt zich vaker ziek

Wat heeft je werknemer nodig?

Wat belangrijk is op het moment dat je werknemer een levensveranderende gebeurtenis meemaakt, is dat je in gesprek blijft met hem of haar. Door oprechte interesse te tonen, kom je erachter wat er speelt. Wat heeft hij of zij nodig om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren? Of is het beter om even een stapje terug te doen? Wellicht kan dat er juist voor zorgen dat je werknemer weer oplaadt en daarna weer volledig inzetbaar is. Wanneer je dit niet doet en je werknemer niet de kans krijgt om op te laden, kan het juist zijn dat hij of zij volledig uitvalt en waarschijnlijk voor een langere periode.

Laat je adviseren door KrachtWerkt

Heb jij een werknemer die uit balans is geraakt door een life event en weet jij niet wat je nu het beste kunt doen? Schakel dan KrachtWerkt in. Onze casemanagers kunnen jou voorzien van het juiste advies. Ook kan je ons inschakelen voor het aanbieden van een passend maatwerktraject waardoor belastbaarheid van de werknemer geoptimaliseerd worden. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat jouw werknemer niet daadwerkelijk uitvalt.

Stel je vraag aan Marloes