Met welke challenge start jij 2024?

Het nieuwe jaar is volop in gang en daar horen uiteraard tradities bij. Ook de jaarlijkse goede voornemens, die je na de eerste week waarschijnlijk alweer in de prullenbak kan gooien, behoren tot deze tradities. En wij begrijpen dat je het niet hebt kunnen volhouden, want niets is zo moeilijk als veranderingen toe te brengen in je leven. Maar om jou en anderen om jou heen toch een beetje op weg te helpen met het behalen van doelen hebben wij enkele challenges op een rij gezet waarmee jij het hele jaar positieve veranderingen kan toepassen. En welke dag jij daaraan begint is helemaal aan jou!

Mindful-maandag

Een nieuwe start of een fris begin hoef je niet persé 1 januari te maken. Want elke maandag kan je weer een nieuwe start maken. En wanneer je de week mindful begint, is deze start al een stuk prettiger. Maar hoe doe je dat nou, mindful beginnen? Het klinkt zweveriger dan het is. En voor de één werkt iets beter dan voor de ander. Het is eigenlijk niet anders dan de tijd en volledige aandacht voor iets nemen. En dat kan dus bij alles wat je doet.
Start jij de dag met een kop koffie? Neem hier dan de tijd voor en geniet echt even van dit moment. Ik hoor je al denken: “Jaja met treuzelende kinderen die naar school moeten en de broodtrommels die gevuld moeten worden is dat onmogelijk.” Maar niets is onmogelijk. Als jij je dag heel gehaast en gestrest begint, sta je meteen met 1-0 achter en dat blijf je dan de hele dag zo voelen. Kies ervoor om dat niet te doen. Wedden dat je dat de hele dag door als een stuk prettiger ervaart?
Sta je aan het begin van de week meteen weer in die ellendige file? Maak je dan niet druk, het is wat het is en je verandert er op dat moment niets aan. Kies ervoor om je daar niet door op te laten jagen, maar luister naar de radio of een leuke podcast. Of pleeg wat telefoontjes die je eigenlijk op een ander moment had gepland. Maar wees je bewust van de tijd die je ook goed kunt besteden in plaats van controle te willen hebben over dingen waar jij geen invloed op hebt.
Maak een wandeling tijdens de lunch. Ja dat kan ook heel mindful zijn! Even uit je werk en uit je hoofd. Zo start jij na de lunch weer met een frisse blik en kan je er weer helemaal tegenaan.

Digitale Detox Dinsdag

Heb jij het idee dat er veel te weinig tijd in een dag zit en dat je continu achter de feiten aanloopt? En kom jij er dan aan het einde van de dag achter dat je heel veel van je vrije minuten of zelfs uren aan je telefoon hebt besteed? Geloof ons, je bent niet de enige! En de term fomo (fear of missing out) is ook niet voor niets in het leven geroepen. Je blijft maar door je dagelijkse apps scrollen en aan het einde van elke scrol sessie denk je: wat heb ik nu precies voor belangrijks gelezen? Nou helemaal niks! Zo zonde van je tijd! Dus daarom hebben wij de Digitale Detox Dinsdag in het leven geroepen. Zul je zien dat je een stuk productiever, met meer energie en een betere concentratie de dag doorkomt. En zo gaat de Digitale Detox in zijn werk:
• Spreek met jezelf af dat je alleen op gezette tijden door je apps mag gaan. De rest van de tijd gebruik je jouw telefoon alleen voor bellen en noodzakelijke whatsappjes versturen.
• Spreek met jezelf een tijd af hoe lang je mag scrollen door je telefoon en zet een timer.
• Laat tijdens de lunch je telefoon in je tas
• Zet notificaties uit dit weerhoudt je van het continu kijken op je telefoon
• Spreek met jezelf af hoeveel schermtijd je per dag mag besteden en kijk aan het einde van de dag of dit is gelukt.

Weggeef woensdag

Deze challenge staat in het teken van iets weggeven of delen zonder dat je er iets voor terug verwacht. Door iets te geven of te delen maak je de ontvanger niet alleen blij, je wordt er zelf ook een gelukkiger mens van. En dat hoeft niet meteen geld te kosten. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt.
Bijvoorbeeld:
• Organiseer eens een bingo waarbij iedereen een item meeneemt die hij of zij niet gebruikt, zo heb je een gezellige avond en krijgen de spullen ook nog een nuttige bestemming
• Geef een kaartje aan iemand die het volgens jou verdient
• Bak een taart of iets anders lekkers waarmee je laat blijken dat je blij bent met je collega’s
• Deel complimentjes uit
• Maak stekjes van planten en geef die weg
• Brei of haak iets voor iemand

Duurzame donderdag

Op duurzame donderdag bedenk je samen met je collega’s wat jullie kunnen doen om de duurzaamheid te vergroten. Ook dit kunnen simpele dingen zijn als:
• Spreek af dat je op donderdag de verwarming lager zet en allemaal warme truien draagt
• Besluit dat je op donderdag allemaal geen vlees eet
• Besluit dat je op donderdag wanneer mogelijk met de fiets of lopend naar werk gaat
• Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt, denk aan de tand-by stand van computer of laptop tijdens de lunch of afspraken
• Schaf planten aan voor zuurstof, zodat je ramen en deuren minder vaak hoeft open te zetten

Vrijwillige vrijdag

Doe tijdens deze challenge vrijwilligerswerk met je team. Er zijn heel wat activiteiten te bedenken en vaak hoeft het niet lang te duren. Denk aan:
• Koffieschenken in een verzorgingstehuis
• Voorlezen aan kinderen of laaggeletterden
• Honden uitlaten
• Word een wandelmaatje
• Klussen bij mensen die minder te besteden hebben
• Schoonmaken

Er is genoeg te bedenken! En zo leer jij je collega’s ook weer op een andere manier kennen. En dan ga je toch wel op een andere manier en met een nog meer voldaan gevoel de vrijmibo in.

Stel je vraag aan Marloes