Preventie en amplitie, wat is nou het verschil?

Overal lees je het: amplitie is de nieuwe trend op HR-gebied. De afgelopen jaren waren werkgevers vooral gefocust op preventie, ofwel het voorkomen van verzuim. En nu zit dat eindelijk een beetje in het systeem, komt er alweer een nieuwe term om de hoek kijken. Amplitie gaat nog een stapje verder dan preventie. Maar wat is nou precies amplitie en wat is het verschil met preventie? Wij leggen het allemaal uit in deze blog!

Wat is amplitie?

Amplitie, niet echt een woord dat meteen blijft hangen, komt van het Latijnse woord amplio en dat betekent versterken of vermeerderen. Voor jouw werknemers betekent dit het versterken of vermeerderen van hun gezondheid en geluk. Met amplitie richt je je dus op alle werknemers. Hierdoor heb je voor jezelf goed in beeld hoe het met je werknemers gaat en kan je direct actie ondernemen wanneer je het idee hebt dat het ergens minder gaat.

Preventie richt zich op een deel van jouw werknemers, namelijk op de groep die dreigt uit te vallen. Wanneer je met een preventieve aanpak continu bezig bent met het herstellen en voorkomen van verzuim, vergeet je een groot gedeelte van de werknemers die niet tot deze risicogroep behoren. En eigenlijk ben je dan continu bezig met het blussen van brandjes.

Verschil preventie en amplitie?

Maar zeg eens eerlijk, nou weet je eigenlijk nog steeds niet echt wat het verschil is tussen preventie en amplitie toch? Vergelijk je werknemers eens met het verzorgen van planten. Daarbij heb je twee opties:

Amplitie

Je zorgt ervoor dat de plant zich helemaal gezond, gelukkig en fit voelt door:

  • Water te geven naar behoefte (niet te veel, niet te weinig)
  • Je praat tegen de plant en vertelt dat hij het zo goed doet en dat hij zo mooi groen is en zo goed voor zuurstof zorgt en daardoor onmisbaar is. Ja echt, dat helpt!
  • Je geeft de plant zo nu en dan voeding
  • Je zorgt dat de plant genoeg licht krijgt en zet hem af en toe eens in het zonnetje. Vindt hij ook heel fijn!

Preventie

Je zorgt dat de plant niet ziek wordt of verdort door:

  • Hem snel water te geven op het moment dat je ziet dat hij uitdroogt. Of juist even te ontlasten van al het water op het moment dat je ziet dat het water overloopt.
  • De dorre afgestorven bladeren te verwijderen zodat alle energie naar de bladeren gaat die nog wel gezond zijn.

Hoe zorg jij voor jouw planten?

De manier waarop je voor een plant zorgt zegt dus eigenlijk best veel. En als je het zo bekijkt is amplitie toch eigenlijk veel beter? Benieuwd hoe jij dit in jouw organisatie kunt toepassen? Neem gerust eens contact met ons op! Wij denken graag met je mee hoe jij amplitie meer binnen jouw organisatie kunt toepassen.

Stel je vraag aan Marloes