Je werk loslaten tijdens vakantie, zo doe je dat!

Nog even en dan is het vakantie. Dat betekent, alles laten vallen, je werk loslaten en even tot rust komen. Tenminste, dat is de bedoeling van vakantie. Maar ben jij ook zo slecht in niks doen? En ben je dan snel geneigd om toch maar weer aan het werk te gaan in je vakantie? Niet doen hoor! Rust is namelijk erg belangrijk. Onze psycholoog Esther legt uit waarom en vertelt je hoe je beter wordt in luieren tijdens je vakantie.

Vakantie voelt als afkicken van je werk

Voor sommige mensen voelt vakantie als een soort van afkicken van hun werk. Vaak ben je voor de vakantie enorm druk met de laatste dingen die je nog voor je vakantie afgerond wilt hebben. Het is dan heel moeilijk om op je eerste vakantiedag die knop om te zetten en in vakantiemodus te gaan. Je voelt de onrust dan nog best lang doorsluimeren in je hoofd en je lichaam. En eigenlijk is het ook een beetje afkicken. Daarom is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om rustig af te bouwen, in plaats van cold turkey van de een op de andere dag te stoppen met werken. Ook is het veel prettiger wanneer je op vakantie gaat, je 1 of 2 dagen voor je vertrek al vakantie neemt en daarnaast wanneer je terugkomt nog 1 of 2 dagen vakantie hebt. Het gevaar van een te grote overgang van 100% (werk) naar 0% (vakantie) is dat je ziekt wordt. Door alle stress van de afgelopen tijd door het behalen van deadlines of de voorbereidingen van de vakantie, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit verzwakt je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor virussen en bacteriën.

Schuldgevoel door niks doen

Vind je het lastig om niks te doen en voel jij je dan schuldig omdat je nog zoveel moet? Ook dit is erg herkenbaar. We leven in een maatschappij waarin we 24/7 aan moeten staan en waarin een grote prestatiecultuur geldt. Dan is het heel erg moeilijk om hier niet aan toe te geven. Maar toch is het heel belangrijk om wel die rust te pakken, want helaas leven we ook in een maatschappij waarin een burn-out nog steeds eerder regel dan uitzondering is. Met de juiste balans tussen inspanning en ontspanning voorkom je dat jij ook een burn-out krijgt. Dus voel je maar niet schuldig wanneer je voor jezelf die rust opzoekt. Hoe je dit doet? Een oefening die kan helpen: Spreek de gedachten die je hebt, waardoor je dit schuldgevoel krijgt, eens hardop uit. Doe dit eens met een gekke hoge of lage stem, of met een grappig accentje. Hierdoor kun je deze gedachten bijna niet meer serieus nemen en lukt het je ook eerder om je hier niks van aan te trekken, waardoor dit schuldgevoel ook verdwijnt.

Actieve rust en passieve rust

Er zijn twee vormen van rust, actieve en passieve rust. Passieve rust betekent dat je lichaam wel rust neemt maar je hersenen nog doorwerken. Denk aan wanneer je een boek leest of een serie kijkt. Ook scrollen op social media of appjes lezen voelt misschien als ontspanning, maar je hersenen moeten wel hard aan het werk. Je brein heeft na een periode van geconcentreerd werken een periode van ongeconcentreerde aandacht nodig om goed op te laden, oftewel actieve rust. Bij actieve rust zoek je heel bewust ontspanning op voor je hersenen. Denk aan een lange wandeling maken in het bos, op een terrasje afspreken met vrienden of een half uurtje mediteren. Door hier een goede balans in te vinden, geef jij je lichaam en je hoofd de rust die je echt nodig hebt. Hierdoor wordt het gedeelte in je hersenen actief dat het default network wordt genoemd. Dit gedeelte genereert als het ware ‘vanzelf’ nieuwe ideeën en is van groot belang voor je creativiteit. Door meerdere keren per dag deze actieve rust op te zoeken, zul je beter herstellen en opladen.

Ga ontspannen de vakantie in

Het is daarbij ook belangrijk dat je ontspannen de vakantie in gaat, om ook echt aan die rust toe te kunnen geven. Plan dan ook niet alles wat af moet in de laatste week. Dat is veel te ambitieus en je jaagt jezelf er alleen maar mee op. Staat een taak al heel lang op je to-do-list? Als je er al zo lang mee hebt gewacht, dan heeft het waarschijnlijk ook niet de hoogste prioriteit en kan het ook wachten tot na je vakantie.

Ook jij kan luieren tijdens je vakantie

En heb je eindelijk vakantie, gun jezelf dan ook de tijd om te luieren. Want jij kan dat ook heus wel, je moet er alleen aan toegeven. Plan dus ook niet je hele vakantie in met allerlei afspraken waar je normaal niet aan toe komt. Maar stel hierin ook weer prioriteiten. Denk bijvoorbeeld aan vakantie tijdens de feestdagen. Moet je echt met al die zogenaamde verplichtingen als kerstborrels, familiebezoekjes en etentjes met vrienden meedoen? Je mag heus wel eens een keer nee zeggen. Want wat is er het ergste dat er kan gebeuren? En spreek met jezelf af wanneer je even helemaal niks mag doen en houd je hier dan ook aan. Zo zul je zien dat jij ook weer helemaal oplaadt tijdens de vakantie en met frisse moed kunt beginnen aan het nieuwe jaar.

Stel je vraag aan Marloes