Waarom is werkstress zo ongezond?

De burn-out cijfers in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest. En werkstress is vaak een belangrijk onderdeel waardoor werknemers een burn-out oplopen. Maar wat is werkstress en waarom is het zo slecht voor onze gezondheid? Onze psycholoog Esther en casemanager Tessie vertellen in deze blog waarom werkstress slecht is.

Werkstress en verzuim

Werkstress komt steeds vaker voor in Nederland. En dat blijkt ook uit cijfers van het TNO. In 2019 gaf 35% van de werknemers werkstress als reden voor het verzuim. Ook de coronacrisis speelt daarin een grote rol. Het AD kopte op 26 oktober jl. met “Werkgevers vrezen massale ziekmeldingen vanwege psychische klachten.” Doordat veel mensen angst, onzekerheid en wellicht zelfs eenzaamheid hebben ervaren komen veel psychische klachten naar de oppervlakte. Maar ook de hoge werkdruk die zij ervaarden door het thuiswerken leverde veel werkstress op.  

Wat is werkstress?

Maar om werkstress te kunnen verminderen, is het belangrijk om te weten wat het eigenlijk is. Stress in het algemeen is simpelweg spanning of druk die je ervaart. Dit kan veroorzaakt worden door gebeurtenissen, zoals een te hoge werkdruk. Vaak hebben werknemers hierbij het gevoel dat zij niet aan alle eisen kunnen voldoen die de functie van ze vraagt. En dit creëert dan werkstress.

Wat gebeurt er als je werkstress hebt?

Wanneer je stress hebt gaat je hartslag omhoog, je ademhaling gaat sneller en je geest is alert. Daarbij maakt je lichaam onder andere adrenaline en cortisol aan, de zogeheten stress-hormonen. Hierdoor wordt er ook extra bloed naar de spieren gepompt. Dit is een chemische reactie die ook wel de “vlucht-of-vecht” reactie heet. Dit heet zo, omdat deze reactie je lichaam klaarstoomt om snel te reageren door te vluchten of te vechten. In de oertijd was dit erg nuttig als je oog in oog stond met een tijger of een beer. Tegenwoordig is de kans erg klein dat je die tegenkomt, maar je lichaam blijft wel hetzelfde werken. Ons holbewoner-brein is nog niet zover ontwikkeld om onderscheid te maken tussen gevaar voor een tijger of een lange to-do-list. In beide situaties ontstaat de reactie: kijk uit, gevaar!

Ik heb werkstress, en nu?

Je hoeft niet direct in paniek te raken als je af en toe stress ervaart op je werk: kortdurende werkstress is niet erg en zelfs gezond. Gezonde werkdruk kan je namelijk helpen focussen om je dagelijkse werkzaamheden sneller af te krijgen. Maar wanneer dit te lang aanhoudt kan het schadelijk zijn. Wanneer gezonde werkdruk omslaat in chronische werkstress, loop je kans op het ontwikkelen van allerlei klachten. Zo kan chronische werkstress leiden tot cognitieve, psychische, lichamelijke en gedragsmatige problemen. Je wordt bijvoorbeeld vergeetachtig, voelt je continu angstig, hebt vaak hoofdpijn en een korter lontje. Een langdurige overdosis werkstress kan bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie of angststoornis en kan ertoe leiden dat je overspannen raakt. Andere namen voor overspannenheid zijn overwerktheid en (emotionele) overbelasting. Mensen hebben tijd en rust nodig om hiervan te herstellen. Soms is de overbelasting zo groot dat rust alleen niet meer helpt. Dat is het geval wanneer iemand ‘burn-out’ of opgebrand is. Burn-out is het eindstadium van langdurige roofbouw op lichaam en geest. Iemand in zo’n situatie heeft hulp en training nodig om beter te worden. Meestal melden mensen die burn-out raken zich op een gegeven moment ziek, omdat werken gewoonweg niet meer gaat. Erg vervelend voor zowel de werknemer die thuis zit, als de werkgever die met langdurig verzuim te maken krijgt. Want herstellen van een burn-out duurt lang; vaak een jaar of meerdere jaren. Dus mocht je je herkennen in de bovengenoemde symptomen, weet dan dat dit alarmsignalen zijn. Je lichaam probeert je iets duidelijk te maken, dus neem ze serieus. Het is op dit punt nog niet te laat. Als je zelf of met hulp van een professional enkele veranderingen aanbrengt in de manier waarop je werkt, kun je erger voorkomen. En ga je straks weer ontspannen en met plezier aan de slag! 

Preventieve hulp bij werkstress

Ervaar jij zelf werkstress en wil je graag hulp om erger te voorkomen? Wij kijken graag met je mee en kunnen jou adviseren over het voorkomen van werkstress. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 – 5014 302 of info@kracht-werkt.nl. Wie weet kunnen wij jou verder helpen.

Stel je vraag aan Marloes