Werkgeluk onder werknemers

Werkgeluk is nog belangrijker dan werd gedacht. Het staat namelijk lijnrecht tegenover werkstress en het ontwikkelen van een burn-out. Ook in 2021 rezen de burn-out cijfers de pan uit, maakte de TNO bekend in hun onderzoek. Maar hoe kan werkgeluk nou de tegenhanger zijn van werkstress en de remedie tegen een burn-out? Door je ook te focussen op amplitie, in plaats van je uitsluitend op preventie te richten, ben je al erg goed op weg om gezonde, gelukkige en gemotiveerde werknemers te creëren. Hoe jij dit kunt toepassen op jouw werkvloer leggen we in deze blog uit.

Ervaren jouw werknemers werkgeluk?

En dan hoor ik je denken hoe moet ik dit nou weten? Heel simpel, ga het gesprek aan! Vraag het ze. En wanneer dit niet het geval is, waar ligt dit dan aan en wanneer zouden ze wel werkgeluk gaan ervaren? Dit is al de eerste stap naar meer werkgeluk op de werkvloer. En er zijn een aantal factoren die bijdragen aan een groter gevoel van werkgeluk. Deze factoren lichten wij hieronder verder toe.

Gezondheid

Voelt je werknemer zich fit, gezond en vitaal? En kan hij of zij naast werk voldoende ontspannen? Heeft hij of zij genoeg mogelijkheden om tussendoor op te laden? Wat heeft hij of zij nodig op dit gebied om meer gezondheid te ervaren?

Bevlogenheid

Werkt jouw werknemer omdat het moet? Of omdat hij of zij er plezier uithaalt? Waardoor raakt hij of zij gemotiveerd? Wat kan je doen om dit te bereiken?

Talentmanagement

Weten jou werknemers wat hun talenten zijn en kunnen zij dit kwijt binnen hun werk?

Werkinrichting

Kan je werknemer zijn of haar werk optimaal inrichten? Wat zou eventueel aangepast moeten worden om op dat punt te komen? Welke werkomstandigheden zouden hieraan bij kunnen dragen?

Meer focussen op het positieve? Amplitie!

Nadat je dit gesprek hebt gevoerd met je werknemer en je weet waar de focuspunten liggen, kan je
je nog meer richten op het positieve aspect. Nog te vaak focussen werkgevers zich op werknemers die al rondlopen met klachten en dus het voorkomen van verzuim. Niks mis mee. Maar voer jij niet ook liever een persoonlijk gesprek dan een verzuimgesprek? Door je in te zetten op amplitie ben je het risico op verzuim altijd een stapje voor. Bij amplitie ligt de focus namelijk op wat goed gaat, in de plaats van wat beter kan. Hierbij wordt er gericht op het versterken van mensen in plaats van het voorkomen of herstellen. Niet omdat het per se altijd anders moet, maar juist omdat het vaak wel leuker kan. Zo staat bij amplitie communicatie centraal, met als speerpunt positiviteit. De focus ligt dus niet alleen maar op medewerkers in risicogroepen, maar op alle medewerkers binnen jouw bedrijf. Zo wordt de organisatie als geheel positief beïnvloed.

Gelukkige werknemers zijn vaak gezonder

Dat werkgeluk bijdraagt aan minder verzuim staat als een paal boven water, want gelukkige werknemers zijn vaak gezonde werknemers. En mocht het blijken dat er toch een werknemer is die met zijn of haar gezondheid kampt, dan heb je dit sneller in beeld door de gesprekken die je vooraf al voert. Door je dus te richten op werkgeluk, in plaats van het voorkomen van uitval, ben je niet continue bezig met het blussen van brandjes. Dit maakt niet alleen je werk leuker, afwisselender en uitdagender maar is ook veel effectiever. Tegelijkertijd kan je hierdoor samen met de werknemers de resultaten naar een hoger niveau tillen. Dit draagt bij aan meer voldoening, tevredenheid en plezier.

Meer weten overwerkgeluk op de werkvloer?

Door juist in te zetten op de positieve werkbeleving zorg je ervoor dat werknemers op lange termijn vitaal, bekwaam en gemotiveerd blijven. Iets waar een organisatie als geheel van profiteert. Wij vertellen je graag meer over hoe je amplitie toepast binnen jouw organisatie. Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via 088 501 43 02 of info@kracht-werkt.nl

Stel je vraag aan Marloes