Zo kom jij Blue Monday door

Blue monday

Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Zo kunnen goede voornemens die nu al mislukt zijn, een lege bankrekening door de dure feestdagen en die extra kerstkilo’s bijdragen aan een deprimerend gevoel bij sommigen. Maar bestaat er wel zoiets als Blue Monday? En hoe kom je deze sombere dag dan zo goed mogelijk door? Wij geven je tips om deze en andere sombere dagen, met name in deze pittige coronatijd beter door te komen.

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is in het leven geroepen door de Britse psycholoog Cliff Arnall, aan de hand van een wiskundige berekening. Zo spelen, volgens zijn berekening, verschillende aspecten die op deze maandag samenkomen een grote rol. We ervaren meer somberheid doordat we minder daglicht zien, het is ‘s avonds vroeg donker en ’s ochtends pas laat licht. Ook de koude en regenachtige dagen met minder zonlicht hebben grote invloed op onze gemoedstoestand. En daarnaast helpt het feit dat het nieuwe jaar al een tijdje in is gegaan en er eigenlijk niet veel veranderd is, maar we eigenlijk wel hadden gehoopt, ook niet echt mee. Vooral deze coronatijd, waarin we minder sociale contacten hebben, we ons eenzamer voelen en we samen niet veel kunnen ondernemen, maakt het voor veel mensen nog zwaarder. Ook hebben mensen enorm de behoefte om op vakantie even op te laden in de zon. Maar ook dat zit er dit jaar waarschijnlijk helaas niet in.

Bestaat Blue Monday wel?

Toch zetten deskundigen veel vraagtekens bij het fenomeen blue Monday en vinden het eerder een verzonnen marketingtruc. Wel bestaat er zoiets als een winterdepressie, waar veel mensen mee te kampen kunnen hebben. Al is dit niet op deze 18 januari heftiger dan de andere dagen. Een depressie komt vaker voor in de winter dan in de zomer. Dit komt doordat we minder uren zonlicht hebben en hierdoor ook sneller een vitamine D tekort opbouwen. Ook slapen mensen meer in de winter, bewegen we minder en eten meer waardoor we zwaarder worden. Hierdoor worden we eerder ontevreden over ons uiterlijk, wat ook weer een negatieve invloed heeft op het humeur. Kortom, een winterdepressie komt vaak door een wisselwerking van diverse patronen die we wel kunnen doorbreken.

Wat kan je doen tegen somberheid?

Goed ontbijten

Start je dag altijd met een goed ontbijt. Dit helpt je concentratie op peil houden, ook zorgt het voor minder hongermomenten waardoor je minder snel gaat snaaien. Hierdoor maak je gezondere keuzes, waardoor je aan het einde van de dag niet baalt dat je weer de koektrommel hebt leeggegeten.

Bewegen

Kom in beweging, ga meer naar buiten en geniet van de natuur. Hierdoor maak je minder stresshormonen aan en meer geluksstofjes en kan je de dag beter doorkomen. Ook al is het koud buiten, je kan je natuurlijk altijd warm kleden. En buiten kan je prima 1,5 meter aanhouden, dus vraag iemand gezellig mee om te gaan wandelen. Vervolgens geniet je ook veel meer van dat lekkere warme kopje koffie of thee na die heerlijke verfrissende boswandeling.

Vrolijke muziek

Luister muziek waar je vrolijke herinneringen bij hebt. Maak een playlistje wanneer jij eens een mindere dag hebt en zet deze op. Wedden dat je in no-time weer wat vrolijker bent?

Blijf in contact met mensen

Doordat er van ons verwacht wordt dat we zoveel mogelijk thuis werken, afstand houden en zo min mogelijk real life contact momenten hebben met mensen, kunnen we ons een stuk eenzamer gaan voelen. Toch is het belangrijk om wel in contact te blijven met anderen. Bel je collega even in plaats van te mailen of plan een zoom-meeting om toch het idee te hebben dat je iemand even hebt gezien. Anders komen de muren echt op je af.

Doelen behalen

Blijf je focussen op je goede voornemens of mooie doelen voor het aankomende jaar. Het is maar net welk label je erop plakt. Een mindere dag betekent niet meteen dat je compleet gefaald hebt. Begin gewoon weer opnieuw. Niets is zo moeilijk als gedrag veranderen en gewoontes af of aan te leren. Blijft het moeilijk om ze te behalen? Bekijk je doelen dan nog eens. Zijn ze niet iets te hoog gegrepen? Kan je ze opdelen in kleine blokjes zodat je uiteindelijk stap voor stap bij je concrete doel komt? Zo kan je ook kleine succesmomentje tussendoor vieren.

Beloon jezelf

En heb jij deze blue Monday toch wel iets zwaarder ervaren dan andere dagen? Beloon jezelf dan aan het einde van deze dag. Zet een leuke film op, ga lekker in bad of kook iets wat je echt heel lekker vindt. En dan kan je er morgen weer vol goede moed tegenaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Vraag op tijd om hulp

Heb jij het idee dat je door de coronacrisis vaker sombere gedachten hebt? Kom je de dagen maar moeilijk door en heb je hierdoor problemen met concentratie, prikkels of het plannen van je dagelijkse werkzaamheden? Neem dan eens contact met ons op. Wie weet kunnen wij iets voor je betekenen. Wij hebben ergotherapeuten en een psycholoog in dienst. Die denken graag met je mee!

Stel je vraag aan Marloes