Zo ontdek jij je talent

Zo ontdek jij je talent

Kan jij door ziekte, een ongeluk of andere situatie jouw huidige functie niet meer uitvoeren? Je leven staat op dat moment op z’n kop en de kans is groot dat je even niet meer weet wat je nou precies wil of kan doen. Hoe kom je erachter over welke talenten je beschikt en hoe je deze inzet. En ja iedereen heeft talenten (jij ook!). Vaak ben je bewust van de talenten van anderen of lijkt het alsof sommige mensen precies weten waar hun sterktes en kwaliteiten liggen. Dus ken jij jouw talent(en)?

Als je weet waar jouw sterktes liggen kun je jouw talent(en) in zetten in het werkveld. Daardoor is de kans groter dat jij, bijvoorbeeld bij een re-integratietraject, werkzaamheden gaat uitvoeren waar je energie van krijgt. Doe je iets waar je blij van wordt? Dan ga je lekkerder in je vel zitten, ervaar je minder stress en is de kans op verzuim aanzienlijk lager – je ervaart werkgeluk.

Wat is mijn ultieme talent?

Vind jij het lastig om jouw talenten te benoemen? Wij helpen je op weg! Aan de hand van de onderstaande stappen kun je erachter komen wat jouw ultieme talent is. Je krijgt inzicht in de dingen die jou blij maken en waar jij energie uit haalt. Ga er mee aan de slag. Wij zijn benieuwd wat eruit zal komen.

Wij geven je alvast één tip: twijfel niet te veel aan je eigen kwaliteiten! Neem daarnaast echt de tijd om een nieuwe kijk op de toekomst te ontwikkelen. Dit kan immers bepalend zijn voor jou verdere loopbaan.

Ontdek jouw talent, aan de slag!

Stap 1: herken je talent

Pak een groot leeg vel en schrijf de kwaliteiten die als eerst in je opkomen op. Denk ook eens na over activiteiten waar je blij van wordt, welke hobby’s beoefen je graag en waar ben je gepassioneerd over. Misschien ben je wel eens ergens mee bezig en verlies je de tijd uit het oog? Aah kijk, dit kan wel eens een van je talenten zijn. Jouw omgeving kan je natuurlijk ook op weg helpen. Welke sterke punten weten zij over jou te benoemen? Herken je jezelf hierin? Schrijf ze erbij!

Loop je vast? Maak dan je hoofd leeg door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Probeer tijdens de wandeling niet na de te denken over de opdracht maar neem juist de omgeving goed in je op. Op deze manier verwerk je alle informatie en kun je de belangrijkste kwaliteiten eruit halen!

Stap 2: Persoonlijke interesses

Heb je je hoofd leeggemaakt? Dan kun je nu gaan kijken naar de dingen waar je goed in bent! Bedenk eens welke vaardigheden je dagelijks gemakkelijk afgaan en waar je de afgelopen weken bijvoorbeeld erg tevreden over bent geweest. Wat waren hoogtepunten waarbij je trots op jezelf was? Denk ook eens aan complimenten die je ontvangt van je omgeving, wat waarderen mensen aan jou? Schrijf het allemaal op.

Stap 3: leer je talenten in te zetten

Vraag jezelf eens af: krijg ik nog energie van mijn huidige functie? Of moet ik juist continu energie inleveren? We weten allemaal dat het gevoel van leeglopen een teken is dat er iets niet goed zit. Wellicht denk je al langere tijd aan een compleet nieuwe functie. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je direct bij een nieuwe werkgever aan de slag moet gaan, want misschien is er een functie binnen je huidige werkgever die meer bij jou, je kwaliteiten en drijfveren past.

Maar ken jij jouw drijfveren? Onze drijfveren dragen namelijk voor een groot deel bij aan het vinden van ons talent. Ze vormen immers de basis voor wie wij zijn, hoe wij denken en wat wij echt willen. Drijfveren zijn positief. Zo is de een niet beter dan de ander en is er dus geen goed of slecht. Bij drijfveren kun je onder andere denken aan: zorgzaam, nieuwsgierig, gezondheid, creativiteit en onafhankelijkheid. Ga opzoek naar je drijfveren. Kijk daarbij goed naar je persoonlijkheid en houd daarbij in je achterhoofd dat dit niet zichtbaar is voor andere mensen. Het gaat juist om wat jouw gedachten zijn en hoe je je daarbij voelt. Schrijf ze op. Wanneer je hier meer inzicht in krijgt helpt dit om je talenten scheper te krijgen. Zo kun je gaan inspelen op jouw eigen behoeftes en aan de slag gaan met werkzaamheden waar jij energie van krijgt – #werkgeluk!

Misschien is het ook goed om eens uit je comfortzone te komen. Dat klinkt wellicht spannend, maar is het niet. Door nieuwe dingen te proberen ontdek je vaak een andere kant van jezelf. Tip: kijk eens naar cursussen bij jou in de buurt! Springt er eentje uit waarvan je denkt ”dit heb ik altijd al eens willen proberen”? Schrijf je in. Wie weet ben je er goed in en haal je er plezier uit. Kijk, nu ben je weer een stapje dichterbij het ontdekken van jouw talenten.

Stap 4: welke baan past echt bij jou

Heb je alle bovengenoemde stappen doorlopen en zie je al een rode draad? Fijn! Soms kan het een bevestiging zijn op iets dat je wellicht onbewust al heel goed wist en soms zal de uitkomst je verbazen. Beide is helemaal oké. Je kunt gaan kijken of je patronen herkent. Zie je bijvoorbeeld interesses of hoogtepunten terugkomen? Dan kan dit al een mooi aanknopingspunt zijn om uiteindelijk jouw talenten te beschrijven.

Je bent nu waarschijnlijk al lekker op weg met het maken van een overzicht over jouw competenties en kwaliteiten – goed bezig! Maar er zijn ongetwijfeld nog een aantal dingen die je niet hebt opgeschreven. Dingen waarover je twijfelt of iets waarvan je denkt ‘’dit is toch geen talent’’. Dus stel jezelf nog eens de vraag: waar heb ik wel aan gedacht, maar niet opgeschreven? Dit zal je overzicht nog completer maken!

Stap 5: pas je talenten toe, KrachtWerkt kan je helpen

De grote vraag is nu: hoe pas je dit concreet toe? Met de bovenstaande stappen heb je meer inzicht gekregen in jouw talenten. Om dit uiteindelijk toe te passen in jouw loopbaan kun je aan de slag gaan met een persoonlijk ontwikkelingsplan – onze re-integratiecoaches helpen je hier graag bij! Vanuit KrachtWerkt bieden we individuele trajecten aan, waarbij we ons tijdens één op één gesprekken richten op jouw drijfveren! Daarbij passen onze re-integratiecoaches diverse methodieken toe, zodat jij straks precies weet welke talenten jij kunt gaan inzetten in jouw verdere loopbaan.

Twijfel je of wil je advies? Neem gerust contact met ons op via 088-501 4302 en vraag naar onze re-integratiecoaches.

Stel je vraag aan Marloes