Cijfers psychisch verzuim en stress gerelateerde klachten hoger dan ooit

De verzuimcijfers in het eerste kwartaal van 2023 liegen er niet om, ruim 26 procent van het totaal aantal verzuimdagen vallen in de categorie psychisch verzuim, blijkt uit cijfers van de Arbo Unie. In datzelfde bericht verwachten zij dat, als deze stijging doorzet, in 2030 ruim een derde van de werkenden zal uitvallen door stress gerelateerde klachten. 

Verzuimcijfers en aantal verzuimdagen ongekend hoog

Een kwart van de werkenden is in het eerste kwartaal van 2023 uitgevallen door stress- en burn-outklachten. Met name het aantal verzuimdagen loopt steeds meer op. Dit komt omdat psychisch verzuim langer duurt dan voorheen, namelijk 10 dagen langer. Wel zijn er minder mensen ziek. De mensen die ziek zijn en psychische of stress gerelateerde klachten hebben zijn dus langer ziek. De hoogste verzuimcijfers vallen in de categorie 25- 45 jaar.

Steeds meer verzuim in leeftijdscategorie tot 25 jaar

Wat opvallend is, is dat steeds meer jongeren psychisch verzuimen. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar is dan ook een grote stijging te zien in de verzuimcijfers. Daar zijn waarschijnlijk meerdere verklaringen voor, maar zorgwekkend is het zeker. Daarom is het belangrijk om psychisch verzuim en burn-outklachten direct serieus te nemen. Met name in de zorg is dit veel terug te zien.

Personeelstekort grote rol bij verzuim

Ook het personeelstekort speelt een grote rol bij oplopende verzuimcijfers. Veel werknemers ervaren hierdoor een steeds hogere werkdruk. Ze moeten extra werkzaamheden overnemen, naast de reguliere werkzaamheden. Hierdoor blijven de problemen en de klachten opstapelen en is het steeds moeilijker om de werkdruk te verlagen.

Wat werkgevers kunnen doen tegen verzuim

Eerder schreven wij al over dat verzuim een groot probleem is waar mkb’ers zich zorgen over maken. In bovengenoemde blog leggen onze casemanagers uit wat werkgevers kunnen doen tegen verzuim. En dat dit probleem steeds groter wordt, is dus ook weer duidelijk terug te zien in de verzuimcijfers. Daarom is op tijd actie ondernemen van groot belang. Denk hierbij aan het inzetten van op maat gemaakte traingingen en aanbieden van pmo’s. Blijf daarnaast altijd communiceren met je werknemers.  

Verzuim preventief aanpakken  

Wil jij als werkgever preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat verzuim binnen jouw bedrijf erger wordt? Neem dan contact met ons op. Onze casemanagers gaan graag samen met jou de strijd tegen verzuim aan! 

Stel je vraag aan Marloes