Arbeidsrecht
Ondersteuning bij een WIA-aanvraag Na een auto-ongeluk moest ik de balans tussen werk en privé weer terug vinden. De ergotherapeut…
Heb jij een werknemer waarvan jij het idee hebt dat hij dreigt uit te vallen? Of is er al sprake van verzuim? Dan is het belangrijk om hier direct op te reageren en preventief maatregelen te nemen om erger te voorkomen. KrachtWerkt kan werkgevers hierin adviseren over welke stappen er gezet moeten worden om verzuim tegen te gaan of te verminderen. Dit bieden wij aan in individuele trajecten, waarbij we ons tijdens één op één gesprekken richten op het herstel, maar ook in trainingen en workshops waarbij we ons kunnen richten op meerdere personen.
Als werkgever wil je niet dat je werknemer overbelast raakt, ziek wordt of andere lichamelijke klachten krijgt. KrachtWerkt biedt preventieve maatregelen met als doel om verzuim te verminderen en uitval te voorkomen. Hierbij kunnen wij diverse disciplines en specialisten inzetten om de werknemer zo optimaal mogelijk te kunnen adviseren en ondersteunen. Denk onder andere aan een ergotherapeut, diëtist, fysiotherapeut en psycholoog.
Door preventieve testen uit te voeren, kunnen diverse risico’s naar voren komen en komen veel (beginnende) mentale of fysieke klachten aan het licht. Hier kan de werkgever vervolgens op tijd maatregelen voor nemen om erger te voorkomen. Er zijn diverse testen die hiervoor ingezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een checklist fysieke belasting, een checklist voeding om preventief klachten te voorkomen, of een burn-out assessment tool.
Met een werkplekonderzoek onderzoekt een ergotherapeut of de werkplek van de werknemer ergonomisch ingericht is. Hieruit komt een advies naar voren waarbij de ergotherapeut de werkplek kan aanpassen, zodat deze goed is afgestemd op de werknemer. De ergotherapeut kan vervolgens ook ondersteuning bieden bij het aanschaffen van eventuele hulpmiddelen als zit-sta bureaus, ergonomische bureaustoelen en ergonomische muizen en toetsenborden. Maar ook voor de meer dynamische werkplekken in bijvoorbeeld de bouw kunnen wij ergonomische hulpmiddelen bieden.
Vanuit het spoor 0 traject richten wij ons voornamelijk op verzuimbegeleiding waarbij het doel is om de werknemer zo goed en duurzaam mogelijk terug te laten keren in de huidige functie. Hierbij zullen we onderzoeken wat de juiste belasting en belastbaarheid is en hoe de werknemer zo duurzaam mogelijk kan opbouwen in werkuren en werktaken. Ook kunnen wij een werkplekonderzoek uitvoeren zodat de werkplek zo optimaal mogelijk ingericht kan worden. Daarnaast geven wij ook houding- en bewegingsadviezen en kunnen we adviseren op het gebied van burn-outklachten en prikkelverwerking. Hierbij leert de werknemer om met prikkels om te gaan, met zijn klachten om te gaan en structuur aan te brengen in het arbeidsritme. Daarnaast wordt er onderzocht of de werkplek zo aangepast kan worden, dat de klachten verdwijnen.
Vanuit het spoor 1 traject richten wij ons voornamelijk op de terugkeer naar werk, waarbij we ons richten op andere passende werkzaamheden. Wij onderzoeken de mogelijkheden en kijken of de werkplek moet worden aangepast, of er mogelijkheden zijn voor een andere functie binnen het bedrijf, of gedeeltelijke werkhervatting mogelijk is en of er wellicht andere werktijden gehanteerd kunnen worden. Ook hierbij onderzoeken wij de belasting en belastbaarheid en het duurzaam opbouwen van werkuren en werktaken. Ook zullen wij een werkplekonderzoek uitvoeren en geven wij houding- en bewegingsadviezen.
Ook kan de diëtist ingeschakeld worden om advies te geven over een gezonde levensstijl met daarbij een gevarieerd dieet waarin de juiste voedingsstoffen worden opgenomen. Door middel van een checklist wordt het voedingspatroon van een werknemer onderzocht. Vervolgens komt hier een resultaat uit met daarin een advies op maat. Hierin wordt omschreven wat de werknemer eventueel aan moet passen om lichamelijke en gezondheidsklachten te voorkomen.
De ergotherapeut zal tijdens dit traject ingezet worden als casemanager. Hierbij houdt de ergotherapeut contact met zowel de werknemer als de werkgever en treedt hierbij ook op als adviseur. Bij ziekte begeleidt de casemanager de werknemer zo optimaal en duurzaam mogelijk. De casemanager fungeert ook als een belangrijke schakel tussen de bedrijfsarts, werkgever, werknemer, arbeidsdeskundige en eventueel andere interventiepartijen.
Wanneer een werknemer ziek is of dreigt ziek te worden, komt er veel op hem af. Dan kan het prettig zijn om gesprekken te voeren met een psycholoog. De psycholoog kan handvatten geven op het gebied van accepteren en leren omgaan met deze nieuwe situatie. Verder kan de psycholoog inzicht bieden en samen met de werknemer op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten die de werknemer ervaart. Ook zal er naar oplossingen worden gezocht die toegepast kunnen worden in de werksituatie. Er worden doelen opgesteld waar de werknemer gedurende het traject naartoe werkt. Door middel van praktische oefeningen en tools kan de werknemer hiermee zelf actief aan de slag.
Wij stellen vervolgens vanuit het re-integratietraject een rapportage en een advies op richting de bedrijfsarts. In samenspraak met de werknemer ontvang jij een advies, zonder medische informatie, met daarin de informatie opgenomen die voor jou relevant zijn, omtrent de re-integratie van de werknemer.
KrachtWerkt biedt ook trainingen en workshops gericht op preventie waarbij werknemers leren wat zij eventueel kunnen doen om klachten te voorkomen. Denk hierbij aan de volgende trainingen en workshops:
Onze specialisten delen graag hun kennis met jou in onderstaande actuele blogs.
Heb jij als werkgever een conflict met je werknemer? Of zit je in een vervelende situatie en ben je bang…
Wanneer je ons kantoor binnenloopt, word je direct begroet door Bailey, onze vrolijke kantoorhond. En wij zijn niet het enige…
Wil jij als werkgever dat jouw werknemers gezond kunnen werken? Zorg dan voor goede ergonomische werkplekken voor jouw personeel. Wat…